Korszerű lakások várják a Gyergyószentmiklósra költöző orvosokat

Gergely Imre 2019. szeptember 12., 19:15

Két orvosi lakást adtak át csütörtökön Gyergyószentmiklóson. Az épületegyüttes kialakítása a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, illetve a marosvásárhelyi Studium Prospero Alapítvány közbenjárásával valósult meg.

Fotó: Gergely Imre

A frissen elkészült épületeket csütörtök délután avatták fel a város felszegi részében. Az avatási ünnepségen Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy 2013 óta számos erdélyi, partiumi és székelyföldi szolgálati lakás épült azzal a céllal, hogy fiatal orvoscsaládok leljenek otthonra. 

Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány ügyvezetője felszólalásában elhangzott, hogy a fiatal értelmiségieknek szánt szolgálati lakásokkal a „megmaradás hálózata” épül Erdélyben. Barti Tihamér, Hargita megye tanácsának alelnöke úgy fogalmazott, hogy

ez a nap Gyergyószentmiklóson az orvosok megbecsülésének napja.

Fotó: Gergely Imre

Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester pedig leszögezte, ez az avatóünnepség reményei szerint csak egy lesz a sorban, további olyan megvalósítások következnek Gyergyószentmiklóson, amelyek a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával járulnak hozzá a város és a térség fejlődéséhez.

{A}

A Studium Prospero Alapítvány kezdeményezésére, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 99,9 százalékos támogatásával megépülő két lakás összértéke a hozzá tartozó 3000 négyzetméteres telekkel együtt 208 ezer euró, és a későbbi felszereltséggel, bútorozással együtt eléri majd a 246 ezer eurót – hangzott el. Az épületek elhelyezése tudatosan történt, hogy a telken további hasonló szolgálati lakások felépítésére is lehetőség legyen. A gyergyószentmiklósi ünnepség után Borszéken hasonló orvoslakások alapkövét tették le. 

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Gergely Imre