Munkaterületté vált a csíkszeredai Hunyadi János utca egy része

Kovács Attila 2019. szeptember 13., 10:54

A közlekedést is jelentősen megnehezíti Csíkszeredában az egykori traktorgyár helyén készülő kiskereskedelmi park, a Nest Csíkszereda építése. Az üzletközpont előtt elvezető forgalmas útszakasz teljes felújítása javában tart.

Nehézkes a közlekedés, útfelújítást végeznek Fotó: Gábos Albin

A kiskereskedelmi park építésével párhuzamosan a létesítmény megközelítése érdekében nemcsak forgalmi változtatásokra, hanem teljes útfelújításra is szükség van a Hunyadi János utca egy szakaszán.

A korábban elfogadott tervekben a Kalász lakótelepi temető és a Nest közötti bekötőút teljes korszerűsítése mellett egy körforgalom építését is előírták a Hunyadi János utca és az említett út kereszteződésénél. Ehhez a túloldalon levő Székely Károly Szakközépiskola területéből is le kellett kanyarítani egy darabot, amely mostanra már megtörtént,

a körforgalom körívét kijelölték, alapozását elvégezték.

De nemcsak ez akadályozza az autós közlekedést az igen forgalmas Hunyadi János utcában, hanem az útfelújítás is.

A készülő körforgalomtól a tűzoltóság közelében épült első lakóházig tart az útszerkezet teljes korszerűsítése, amelyet félpályás lezárás mellett végez a kivitelezéssel megbízott cég. Korábban időnként csak egy-egy irányba lehetett közlekedni, emiatt több perces várakozásra kényszerültek az autósok, akiknek még a sűrű, felszálló port is el kellett viselni – emiatt az utat is locsolták.

{A}

Most annyit változott a helyzet, hogy a forgalom részére fenntartott útsáv eléggé széles ahhoz, hogy kellő óvatossággal, de mindkét irányban lehet közlekedni, várakozás nélkül. Gyalog viszont nem, mert

a korábbi járda helyét is felásták, és az is része az újraalapozásnak.

Kérdésünkre Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester azt mondta, a beruházó által végzett építkezéssel kapcsolatosan készült egy terv az útszakasz átalakítására, és a tervező úgy ítélte meg, hogy teljes felújításra van szükség ezen a szakaszon ahhoz, hogy megfelelő teherbírású legyen a forgalom számára.

Fotó: Gábos Albin

Az alapozáshoz egyébként, mint csütörtökön láttuk, a tört kő és töltés mellett georácsot és geotextíliát is használnak a Hunyadi János utcában, ugyanakkor az esővíz-elvezető hálózatot is kicserélték. A munkálattal megbízott Ing Service Kft. vezetője, Buzogány Károly kérdésünkre elmondta, novemberben kell végezniük, a beavatkozás pedig tartalmazza a Hunyadi János és Venczel József utcák kereszteződésének részleges átalakítását is. Ott egy forgalomterelő szigetet is kialakítanak, és az üzletközpont parkolójába is onnan lehet behajtani.

Fotó: Gábos Albin

Készül a Nest

A Nest Csíkszereda kialakításán teljes erőbedobással dolgoznak, a területen több munkagépet láttunk, a korábbi félkész épület időközben teljesen átalakult. Egy részét lebontották, kialakítva az U alakú formát, most a meglévő beton tartószerkezet burkolása, a könnyű szerkezeti elemek szerelése zajlik, a belső udvar rendezésén, a parkolóépítés előkészítésén is dolgoznak. A korábban ismertetett ütemterv szerint a körforgalmat, a parkoló- és útépítést ősszel be kell fejezni, a kiskereskedelmi park helyiségeit pedig év végéig közművesítve, kulcsrakész állapotban kell átadni a bérlőknek, mivel a kiskereskedelmi park megnyitásának időpontját jövő márciusra tűzték ki.