Már a háromszéki prefektusnak is nagyon elege van a medvékből

Bíró Blanka 2019. szeptember 12., 20:15

Napról napra nagyobb gondot jelentenek a medvék Kovászna megyében, a környezetvédelmi minisztérium elsősorban ezt kellene orvosolja. Ez a kérdés a „napelemprogramnál” is fontosabb – nyilatkozta csütörtökön Sebastian Cucu prefektus.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A háromszéki kormánybiztos rámutatott, egy medve csütörtök reggel is betört egy bálványosi villába, Dálnok községben naponta okoz károkat a nagyvad, az erdővidéki Bardóczon pedig egy gyerek „hajszál híján” úszta meg a támadást, éppen csak beért a kapun a bocsos anyamedve előtt.

Folyamatosan azért küzdünk, hogy módosítsák a törvényt, ám eddig nem jártunk sikerrel. Jelenleg csak a veszélyes egyedekre ad kilövési engedélyt a minisztérium, ám ez nem oldja meg a túlszaporodást

– szögezte le a prefektus. Szerinte vissza kellene térni a vadászegyesületeknek leosztott kilövési kvótákhoz, hogy szabályozzák a medvék számát. Elmondta,

augusztus 19-e óta Kovászna megyében négy veszélyes medve kilövését hagyták jóvá, ez nagyon kevés.

Elsősorban hivatalosan meg kellene állapítani az állomány számát, és meghatározni, hogy mekkora egyedszám az optimális. Sebastian Cucu rámutatott, eddig több becslés készült, egyik sem hivatalos, de nagy vonalakban egyformák:

Kovászna megyében 300–400 medve számára van élettér, miközben a jelenleg itt élő egyedek száma minden bizonnyal meghaladja az 1500-at.

A prefektus rámutatott, nem csak a támadó medve a gond, a jelenléte a településeken önmagában is veszélyt jelent. „Bármilyen megoldásra nyitottak vagyunk: növeljék a kilövési kvótát, vagy szedjék össze a medvéket és szállítsák el egy nemzeti parkba” – mondta Sebastian Cucu.

{A}

Felidézte, már évek óta kérik, hogy legalább a veszélyes, támadó egyedek kilövéséről dönthessenek helyi szinten, egy sürgősségi helyzetekre megalakuló bizottság adhassa ki az engedélyt, ne kelljen a bukaresti döntéshozókra várni, de ez a javaslatuk sem került be a jogszabályokba. Már nincs hatékony védekezés a medvék ellen, a gazdák teljesen „behálózták” a földjeiket villanypásztorokkal, hetente rendelnek újabb berendezéseket, de hasztalan, a medve áttöri a kerítést, vagy alatta gödröt ás, és úgyis tönkreteszi a termést, megtámadja a háziállatokat – részletezte a prefektus.