Penészes iskolakifli ügyében vizsgálódnak Maros megyében

Simon Virág 2019. szeptember 12., 17:16

Átvizsgálták csütörtökön a Maros megyei közegészségügyi igazgatóság munkatársai a mezőbándi általános iskolában levő kifliadagot, ellenőrizve, hogy a termék megfelel-e a törvényes előírásoknak. 

• Forrás: Sabin Gherman/Facebook

A felvételt Sabin Gherman publicista is megosztotta, méltatlannak nevezve, hogy a gyermekeknek ilyen terméket biztosítanak, hiszen sok kisdiáknak valóban szüksége van az állam által biztosított tízóraira.

Gheorghe Creți, a mezőbándi iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, náluk nem jelentette a panaszt a diák édesanyja, ők is csak a közösségi oldalról szereztek tudomást az esetről. Közölte, a közzétett fotón nem szerepel a termék szavatossági ideje, és cetli sem, ami erre utalna, emiatt személy szerint kicsit kételkedik benne, hogy azt a kiflit a diák szerdán kapta-e az iskolában. „Megtörtént az elmúlt tanévben, hogy nem volt megfelelő valamennyi kifli, és ha ezt a diákok jelezték, akkor kicseréltük a problémásakat, a hiányosságokat pedig jeleztük a forgalmazónak. 

A közösségi hálón közzétett fénykép nyomán az iskolában ellenőrzést tartott a közegészségügyi igazgatóság, s az átvizsgált kiflik között egyetlen penészest sem találtak. Nem volt gond a tárolással sem

– mondta az igazgató, többször kihangsúlyozva: amikor gondok adódtak, mindig kicserélték a kemény, esetleg szakadt tasakba csomagolt terméket és vigyáztak arra, hogy a gyerekek megfelelő kiflit, kekszet kapjanak.

{A}

Maros megyében az elmúlt tanévben több panasz érkezett a teljes kiőrlésű kiflikre és kekszekre a beszállító céggel szerződést kötő megyei tanácshoz, a fogyasztóvédőkhöz, valamint a tanfelügyelőséghez egyaránt. A termékek minőségét az élelmiszerbiztonsági szakemberek ellenőrzik, de ők is csak azt vizsgálják, hogy betartják-e a törvény által előírt alapanyag-mennyiségeket, illetve miként csomagolják, feliratozzák és tárolják a gyermekeknek szánt termékeket.

Sok szülő arra panaszkodott, hogy a teljes kiőrlésű lisztből, mindenféle zsiradék nélkül készült termékek ehetetlenek, fűrészporízük van. A gyermekek és szülők panaszára azonban senki nem adott érdemi választ.

A mezőbándi kifli kapcsán péntek reggelre Maros megye prefektusa gyűlést hívott össze, amelyre meghívta valamennyi illetékes hivatal képviselőjét, remélve, hogy elejét veheti a tej- és kifli program keretében kiosztott termékekkel kapcsolatos további kellemetlenségeknek.