Elméletileg nyitva van a marosvásárhelyi sátortetős uszoda, gyakorlatilag a víz még nem elég meleg

Simon Virág 2019. szeptember 13., 09:02

Bár feltöltötték vízzel, az elmúlt tíz napban még nem tudták használni a víkendtelepi sátortetős medencét Marosvásárhelyen. A város tulajdonában lévő másik uszoda meghibásodás miatt nem nyit a beígért időpontban, szeptember 15-én.

Csak jövő héten népesül be a víkendtelepi sátortetős medence Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen néhány napig bizonytalan volt, hogy szeptemberben újranyit-e a víkendtelepi sátortetős uszoda, ahol több száz sportoló edz, illetve iskolás és óvodás gyermekek csoportjai tanulnak úszni. A városháza pénzhiányra hivatkozva akarta elhalasztani a szeptember eleji nyitást, de az edzők, szülők és gyermekek nyomására végül úgy döntöttek, hogy az augusztusi szabadságolások után a szokott időben nyitják meg a létesítményt.

Várták, hogy melegedjen a víz

Kérdésünkre csütörtökön több, a neve elhallgatását kérő edző elmondta,

az 50 méteres, olimpiai méretű medencét már múlt héten feltöltötték, de a héten még túl hideg volt a víz, hogy használni lehessen.

{A}

„A 23 Celsius-fokos vízben nem lehetett sem úszóedzést, sem tanfolyamot tartani, így legtöbben csak hétfőn kezdjük meg az edzéseket és a tanfolyamokat. Legalább 26 fokos kell legyen a víz ahhoz, hogy a benne úszó gyerekek ne fázzanak meg. Ideális esetben 27–28 fokos szokott lenni, reméljük, ezt a hőfokot is eléri a víz, hiszen az óvodások és kisiskolások, akik csak most tanulnak úszni, kevesebbet mozognak, s nekik is megfelelőnek kell lennie” – mondták a megkérdezett edzők.

A víkendtelepi uszoda a városháza döntése alapján rövidebb programmal várja a sportolni vágyókat: míg eddig 6–22 óra között lehetett ott úszni, most csak 7–21 óra között lehet.

Ez főként azokat érinti kellemetlenül, akik a munka előtt szerettek volna másfél órát úszni.

Nem nyit még a 25 méteres

A város tulajdonában lévő, 25 méteres fedett uszoda a nyár folyamán karbantartatási munkálatok miatt volt zárva, és a tervek szerint szeptember 15-e körül kellett volna megnyitni. Jánosi Levente igazgató elmondta, egy váratlan meghibásodás, csőrepedés történt a medence feltöltése előtt, így el kellett halasztani a nyitást. Az illetékes szerint még a héten kijavítják a meghibásodást, és legkésőbb szeptember végéig megnyitják az egyre népszerűbb, építtetőjéről Mircea Birăunak elnevezett létesítményt.