Európában kezdik az idényt az udvarhelyi asztaliteniszezők

Józsa Csongor 2019. szeptember 12., 14:55

Nemzetközi porondon indítja a 2019–2020-as idényt a Székelyudvarhelyi SZAK-ISK férfi asztalitenisz-csapata. A következő körbe való továbbjutás óriási eredmény lenne. A honi bajnokságban a felsőházi rájátszás elérése a célkitűzés.

A második idényük lesz az ETTU Kupában Fotó: Veres Nándor

A szerda éjszakai indulást megelőzően sajtótájékoztatót tartott a Székelyudvarhelyi SZAK-ISK. György István edző-játékos elmondta, a felkészülést két hónappal ezelőtt kezdték el, a hét végén Spanyolországban, az ETTU Kupa első körében szerepelnek. Az A csoportban a házigazda Universidad de Burgos mellett két ukrán klub, a Fortune Kijev és az Omis Harkov, valamint a luxemburgi DT Bridel lesznek az ellenfelek. Az első két helyezett jut tovább.

{A}

„Ez lesz a második idényünk az európai kupában. Ezúttal már tapasztaltabbak vagyunk, úgy érzem, a fiúk jó formában vannak. Óriási dolog lenne elcsípni az első két hely valamelyikét, egyben ez nem lehetetlen feladat. A Szuperliga november elején kezdődik, ott az alapszakaszt az első négy között zárnánk, hogy a felsőházi rájátszásban a dobogóért harcolhassunk. Ezenkívül két csapatunk indul a 3. Ligában, ők mind az utánpótlás-korosztályú játékosainkból tevődnek össze” – foglalta össze a klub idei célkitűzéseit az udvarhelyi együttes edző-játékosa.

Hozzátette, a SZAK-ISK idei költségvetése 500 ezer lej, ennek tíz százalékát Hargita Megye Tanácsától kapják pályázat útján. György kiemelte az alelnök Bíró Barna Botond hozzáállását, ez erkölcsileg sokat jelent, lendületet ad. A négy nyertes pályázatból felszerelésekre, szállásokra, nevezési díjakra és fogyóanyagokra költhetnek.

Cservik Krisztián bízik a jó szereplésben Fotó: Barabás Ákos

Az alelnök felvázolta, a megyei tanács idén megemelte a sportra pályázható összeget 650 ezer lejre. Így sem volt elégséges a pénz, hiszen 1 millió 100 ezer lejre adtak le igénylést a sportklubok. „A sporttal azért foglalkozom többet, mert követendő példaképeket ad, egy olyan közös nyelvezete van, amelyet mindenki megért, illetve fair playre nevel. Persze nem utolsósorban Székelyföld nevét viszik szerteszét, ahogy itt az asztaliteniszezők a nemzetközi kupában szerepelnek” – mondta.

Az udvarhelyiek a György Szilárd, Sánduly Levente, Tamás Szabolcs, Sebastian Loso és Cservik Krisztián összeállítással utaznak el Spanyolországba. Utóbbi játékos Vajdaságról származik, harmadik szezonját kezdi az udvarhelyi klubnál: „Erősebbek vagyunk, mint tavaly. Biztos, hogy az európai ellenfelek sem lesznek gyengék. A maximumot akarjuk kihozni, majd elválik, mire lesz elégséges.”

Az ETTU Kupa meccseit ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap rendezik.