Hétvégén Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál

Kovács Eszter 2019. szeptember 12., 11:34

Az Erdélyi Táncháztalálkozóhoz társultan szeptember 13. és 15. között tartják meg Székelyudvarhelyen a XI. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált. Bőségünnep lesz idén is, a térségből tizenegy közösség kínálja majd a gyümölcstermékek legjavát.

A helyi gyümölcsök és az abból készített termékek legjavával várják a látogatókat Székelyudvarhelyre. Archív Fotó: Veres Nándor

Értékeiben tíz év után is változatlan a gyümölcsfesztivál: célja felkarolni a helybéli közösségeket, bemutatni a vidék gazdagságát, egyszersmind népszerűsíteni a helyi és helyénvaló termékeket és termelőket. Ezúttal Csekefalva, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Kisgalambfalva, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros és Zetelaka közösségei kínálják majd termékeiket a minifocipályán pénteken délután két órakor megnyitandó vásáron.

A forgatókönyv a szokásos maradt: a két és fél napos fesztivál ideje alatt lesznek szakmai előadások, közös lekvárfőzés, gyógynövény-felismerő vetélkedő és gyerekfoglalkozások a Kézműves Alkotóháznál.

Nem fesztivál, hanem közösségi ünnep

Vészterhes világot élünk, amelynek okozói mi magunk vagyunk – fejtette ki Kolumbán Gábor. A gyümölcsfesztivált rendező Civitas Alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette, a rendezvény megpróbál békét teremteni ebben a rohanó világban.

{A}

Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, a rendezvényt társszervező Székelygyümölcs Egyesület elnöke ugyanakkor kifejtette, nem a szó szoros értelmében vett fesztivál lesz a hétvégi, inkább közösségi ünnep.

A Civitas Alapítványnak kiemelten fontos aktív kapcsolatot ápolni a helybéli gazdákkal, jegyezte meg a továbbiakban Dénes Géza, az alapítvány regionális igazgatója, és a gyümölcsfesztivál ennek a kapcsolatépítésnek remek platformja.

Zenebona, mulatság

A hétvégi eseményen ugyanakkor partner lesz az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete is, sátruknál különböző, főként családokat érintő programokra, előadásokra várják a látogatókat. Bábszínház is lesz, kicsiknek és nagyoknak egyaránt: pénteken délután 5 órától Csernik Szende lábbábos előadására, majd vasárnap délben vásári zöldségbábjátékra várják az érdeklődőket.

A fesztivál társrendezvénye ezúttal is az Erdélyi Táncháztalálkozó, a kapcsolat révén Kárpát-medencei neves kézművesek is részt vesznek a vásárban, illetve szombaton tizennyolc, vasárnap pedig öt udvarhelyszéki néptáncegyüttes fellépése színesíti a programot.

Idén sem hiányoznak majd a közkedvelt állandó programok: lesz Cserebere-placc, Erdélyi Gyógynövénykert-sátor, Gyümölcsöző fotózkodás és kézműves-bemutatók. A rendezvényre ezúttal is ingyenes a belépés.