Leúsztatják a folyón a szemetet

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 12., 09:58

Rendhagyó medertakarításra készül a székelyudvarhelyi UTCA nevű civil akciócsoport. Az elkövetkező napokban összeszedik a Nagy-Küküllő medrébe dobált pillepalackokat és egyéb úsztatható hulladékot, majd ezeket leengedik a folyón, és Székelyudvarhelyen gyűjtik be. Az akcióval a folyó szennyezettségét szeretnék szemléltetni.

Több köbméternyi hulladékot engedtek le a folyón két éve. Most is erre készül az UTCA. Archív Fotó: Barabás Ákos

Korábban már feltérképezték a Nagy-Küküllő Fenyéd és Székelyudvarhely közötti szakaszát, és úgy tapasztalták, hogy az roppant szennyezett, ezért is tartják meg – immár második alkalommal – rendhagyó akciójukat – fejtette ki lapunknak Magyari Lajos, az UTCA elnöke. A megmozdulás részeként megtisztítják a folyó medrét az eldobált pillepalackoktól és egyéb úsztatható hulladékoktól, majd azokat útjukra engedik a vízen, és Székelyudvarhelyen gyűjtik be.

A munkát szerdán kezdték el egy fenyédi hídnál, innen haladnak Székelyudvarhely irányába – szívesen látnak mindenkit, aki csatlakozna akciójukhoz. A terv szerint a folyón leúsztatott hulladékok vasárnapra érik el a várost. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hol fogják begyűjteni azokat, de mindenképp

azt szeretnék, hogy a lakosok saját szemükkel lássák, mennyire szennyezett a folyó.

Magyari Lajos elmondta, tapasztalatai szerint a hulladék túlnyomó része a folyó fentebbi szakaszán lévő településekről érkezik, vagy éppen a Nagy-Küküllőbe ömlő patakokból. Nagy gondot jelent szerinte, hogy

sokan a folyó- és patakmedrek árterületét is elkerítették, és a kertek hátsó részében tárolják a szemetet. Onnan vagy maga a gazda dobja a hulladékot a mederbe, vagy a víz mossa bele.

Olyat is tapasztaltak már, hogy valaki rendszeresen szemétlerakónak használta a folyómedret, mások pedig éppen ottjártukkor dobáltak bele pillepalackokat.

Archív Fotó: Barabás Ákos

A Nagy-Küküllő fenyédi szakaszának szerdai takarításakor egyébként öt-hat zsáknyi úsztatható hulladékot találtak, ami arra enged következtetni, hogy a helybéliek egyre környezettudatosabbak – jegyezte meg Magyari. Hozzátette azonban, hogy ebbe a mennyiségbe nem tartozik bele az a rengeteg textil, üveg, gumi és egyéb hulladék, amelynek összegyűjtésére nem volt kapacitásuk. Hangsúlyozta,

hiába váltak környezettudatosabbá a fenyédiek és a székelyudvarhelyiek, ha a folyó fentebbi szakaszán továbbra is a vízbe kerül a hulladék.

Az UTCA tagjai az akcióval a hatóságok figyelmét is fel szeretnék hívni a környezetszennyezés problémájára. Szerintük

drasztikus büntetéseket kellene kiróni a környezetszennyezőkre,

máskülönben nem szűnik meg a gond. Mindemellett az illegálisan elkerített folyómederszakaszokat is ellenőrizni kellene.

„Nem idegenek jöttek ide szemetelni, ezek mi magunk voltunk. Sokan figyelembe sem veszik, hogy nemcsak a környéket rondítja a szemét, de az ivóvíz, illetve a folyó élővilága is veszélybe került. Éppen ezért elvárjuk, hogy a hatóságok végezzék el a rájuk bízott feladatot” – fogalmazott Magyari.

{A}