Várják az önkormányzatok igényléseit a WiFi4EU-hotspotokra

Székelyhon 2019. szeptember 11., 20:00

Szeptember 19-én és 20-án tölthetik fel a jelentkezéseiket a WiFi4EU elnevezésű európai uniós projektbe azon települések önkormányzatai, amelyek még nem részesültek a projekt támogatásában a köztereiken való ingyenes internet-hozzáférés biztosításához.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A harmadik alkalommal meghirdetett jelentkezési lehetőséggel az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, így például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban és a múzeumokban Európa-szerte ingyenes, nagy sebességű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok és az Európába látogatók rendelkezésére. Ezt hivatott előmozdítani a WiFi4EU kezdeményezés, amelynek részeként

tizenötezer euró értékű utalványt kaphat egy-egy önkormányzat, hogy ingyenes internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni.

A WiFi4EU a 2018 és 2020 közötti időszakban 120 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. Forrásait korszerű wifi-berendezések közterületeken történő üzembe állítására lehet majd fordítani.

{A}

A WiFi4EU-utalvány fedezi a berendezések és a hotspotok telepítésének költségeit. Az utalványban részesülő önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy az adott közterületen ingyenes és jó minőségű wifi-kapcsolat biztosítása céljából legalább 3 évig fizetik az internet-hozzáférés díját (internet-előfizetés), valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemét biztosító karbantartás költségeit. Az utalványból lehet a már meglévő infrastruktúrát korszerűsíteni, kiegészíteni vagy új, csúcstechnológiás berendezéseket vásárolni. A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választják ki.