Kétszáz erdélyi család beiskolázását támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 11., 17:28

Tolltartó, füzetek, írószerek, festékek, ragasztó, gyurma, de még körző és szögmérő is került azokba a tanszercsomagokba, amelyeket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai osztottak szét szerda délután Marosvásárhelyen.

Fotó: Haáz Vince

Az Ökumenikus Segélyszervezet nem új vendég a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány háza táján: jó pár éve már, hogy karácsony tájékán élelmiszersegéllyel és ajándékcsomagokkal érkeznek Marosvásárhelyre, míg szeptemberben az iskolakezdést igyekeznek megkönnyíteni az ottani rászoruló családok számára is.

Amint az Ökumenikus Segélyszervezet regionális igazgatójától, Nagy Ákostól megtudtuk, idén az ezer magyarországi mellett összesen 320 erdélyi, vajdasági és kárpátaljai iskolás jut beiskolázási támogatáshoz a nyolcadik éve megszervezett adománygyűjtésnek köszönhetően. Magyarországon, Kárpátalján és Vajdaságban már megkapták a csomagokat, szerdán pedig Marosvásárhelyen lelt gazdára még kétszáz támogatás.

Az adományból marosvásárhelyi és környéki nagyon szerény körülmények közt élő gyermekek részesültek, köztük a helyi árvaotthonok lakói is.

„Száz alsó és száz felső tagozatos diáknak adunk tanszercsomagot, de ezeket a csomagokat tényleg úgy kell elképzelni, mint amikor az ember elmegy bevásárolni egy tanszerboltba, és megvesz mindent, ami szükséges.

Az összes füzet, ami kell, írószerek, toll, ceruza, rajzoláshoz szükséges ceruzák, festékek, gyurma, ragasztó, még vonalzó, körző, szögmérő is került a csomagokba, minden, amit a különböző tanórákon követelnek. Itteni tanárokkal konzultáltunk, úgy állítottuk össze a listát

– mondta a csomagok kiosztása közben Nagy Ákos. A segélyszervezet regionális igazgatója hozzátette, ezek 5–10 ezer forint közötti csomagok, amelyet sokszor olyan családok kapnak, ahol három-négy, de sokszor hat-hét gyermek is jár iskolába, így nem kevés anyagi megterhelést jelentene a szülőknek mindezt megvenni.

Fotó: Haáz Vince

S hogy kik kapták ezúttal? Azt már Fülöp G. Dénesné Suba Ilonától, a Lazarenum Alapítvány intézményvezetőjétől tudjuk meg. Kiderül, az intézmény nyilvántartásában 150 rászoruló család van, akiknek nemcsak iskolakezdéskor, de az év többi felében is igyekszik segíteni az alapítvány, mikor tűzifával, mikor étellel, mikor a villanyszámla kifizetésével könnyítik a családok életét.

Van olyan családunk, ahol egy kapun belül egy iskolára való gyermek él, tizennyolc gyermek összesen, azoknak biztosan nem könnyű egy iskolakezdés

– hozta fel példának a sóskúti esetet az intézményvezető.

{A}

Mindemellett a Szivárvány Alapítvány gyermekeinek, a különböző gyülekezetek rászoruló családjainak is jutott az adományból.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! elnevezésű segélyakcióját idén is több ezer adományozó támogatta, aki felhívta a Magyarországon működő 1353-as adományvonalat, az 250 forinttal járulhatott hozzá az akcióhoz, de az iskolakezdesegyutt.hu oldalon is lehetett többféle módon támogatni, a nagyobb postákon pedig gyűjtőperselyekben adományozni a rászorulóknak.