Egy hét alatt két közúti balesetet okoztak a medvék ezen a gyergyószéki útszakaszon

Hegyi Zsuzsánna 2019. szeptember 11., 16:25

Alig egy hét leforgása alatt két közúti balesetet okoztak a nagyvadak Gyergyószéken. Legutóbb szerda este zuhant árokba és borult fel egy autós, mert az úton áthaladó medvét próbálta kikerülni. A szakember szerint mintegy tíz-tizenöt medve tanyázhat az Alfalu és Szárhegy közötti mezőgazdasági területeken.

Egy héttel korábban egy elgázolt medvebocs pusztult el Szentmiklós és Alfalu között. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Két személy sérült meg kedden este nyolc óra körül a Gyergyóalfalu és Szárhegy közötti útszakaszon történt közúti balesetben. A szerencsétlenséget egy kukoricásból kiugró medve okozta. A sofőr megpróbálta elkerülni az ütközést, ám végül az árokba zuhanva felborult. A sérülteket a helyszínen látták el a kiérkező mentősök, nem volt szükség arra, hogy kórházba vigyék.

Egy héttel korábban, szeptember 3-án este is hasonló eset történt a Szentmiklós és Alfalu közötti útszakaszon. Akkor egy medvebocs pusztult el a gázolás következtében, személyi sérülés nem történt.

„Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy figyelmesen közlekedünk az említett zónában, csökkentett sebességgel haladunk, mert bármikor vadállattal találhatjuk szembe magunkat” – figyelmeztetett Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

{A}

Ugyanígy vélekedett Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület vezetője, aki szerint legalább tíz-tizenöt medve tanyázhat az említett két település közötti területen.

„Addig, amíg a kukoricát le nem silózzák, lesz még ilyen találkozás, ugyanis nagyon sok a medve. Az egyesület kezelésében lévő területen

tízszer annyi medve van jelenleg, mint amennyit ez az élőhely a szakirodalom szerint is elbírna”

– mondta Gábor László, hozzátéve, hogy csak az jelentene megoldást, ha kilövési engedéllyel kordában tarthatnák az egyedszámot. Nem lenne megoldás, ha elszállítanának néhány medvét a környékről, mert azok visszatérnének – vélte.