Családi méhész- és méznap Gyergyószentmiklóson

Barabás Orsolya 2019. szeptember 11., 13:14

Harmadik alkalommal szervezik meg a Gyergyói Családi Méhész- és Méznapot szombaton Gyergyószentmiklóson. Színes programokkal várják a gyermekeket és felnőtteket a Caritas Vidékfejlesztés Varga Katalin utcai tangazdaságának területén.

Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

Méhészkonferenciával és falugazdászoknak szervezett kerekasztallal rajtol az eseménysorozat szombaton reggel kilenckor. Párhuzamosan több program fut majd, és a szervezők a gyermekekre is gondoltak: négy osztályközösség tagjai, öt-nyolcadikos diákok vesznek részt a vetélkedőkön, ugyanakkor a kisebbeknek bábelőadást is tartanak.

A rendezvény fővédnöke Nagy István, Magyarország agrárminisztere, aki nem tud jelen lenni az eseményen, de utólag őt is mézlovaggá avatják majd. Helyette Hancsók Szabolcs miniszteri főtanácsadó vesz részt a szakmai előadásokat követő, 12 órakor kezdődő hivatalos megnyitón. Ezúttal is avatnak mézlovagokat, Dombay István, Balla Nóra, Magyarország egykori mézkirálynője, valamint Balázs Sándor ditrói méhész kapja meg ezt a megtisztelő címet.

{A}

A program keretében arra is lesz lehetőség, hogy a gazdák és a méhészek találkozzanak, egyeztessenek, közös célokat tűzzenek ki, illetve a gyergyói kézműves sajt készítését is megismerhetik az érdeklődők. „Mi, méhészek ezzel a rendezvénnyel is

ellensúlyozni szeretnénk az édesítőszerek terjedését.

Olyan terméket tudunk előállítani, amely nem mesterséges. Ráadásul a Gyergyói-medence vegetációja eltér a más vidékekétől, és bár kevés lesz a gyergyói havasi virágmézből, az nagyon értékes” – hangsúlyozta Bartha Zsolt méhész, a méhésznap egyik szervezője.