Székelyudvarhelyen mutatkozik meg a néptánc és a népzene ereje

Kovács Eszter 2019. szeptember 11., 09:08

Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó – és valóban, a szeptember 13–15. között Székelyudvarhelyen megrendezendő Erdélyi Táncháztalálkozó immár hagyomány, amelynek több évtizedes múltja és remélhetőleg évtizedekig tartó jövője is lesz.

Archív Fotó: Veres Nándor

Ismét megmutatkozik a népzene és a néptánc ereje Székelyudvarhelyen. Az előző két rendezvény már bebizonyította, hogy valóban reneszánszát éli a táncházmozgalom, amely a régióban az Erdélyi Táncháztalálkozóban csúcsosodik ki.

Pénteken, szeptember 13-án a már megszokott gyülekezővel, majd felvonulással rajtol a rendezvény: az esemény főszervezője, az Udvarhely Néptáncműhely az ország minden szegletéből verbuvált zenekarokat és tánccsoportokat, Sepsiszentgyörgytől Temesvárig.

A péntek a tényleges találkozásé, találkozóé, ugyanakkor a leginkább mediatizált része a rendezvénynek

– jegyezte meg Orendi István, a Néptáncműhely igazgatója. A részvevők a város három pontján gyülekeznek majd, ahonnan a Márton Áron térre vonul a táncos-muzsikás tömeg. A patkóbeli közös zenélés után, este kilenctől kezdődnek a táncházak, több helyszínen. „Hivatalosan három helyen, az Udvarhely Néptáncműhely próbatermében, a volt Siculus bár helyén, valamint a Park Étterem nagytermében zajlanak majd a táncházak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még három-négy helyszínen spontán szerveződik táncház” – árulta el a főszervező.

{A}

Szombaton kissé zsúfolt lesz a program, hiszen

a táncháztalálkozót idén is az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivállal partnerségben, egyazon időben és helyszínen tartják.

A kézművesvásár és az udvarhelyszéki néptánccsoportok fellépései tehát a minifocipályán zajlanak. Egyébként tavaly két esemény adta a táncháztalálkozó tematikáját: egyrészt Kallós Zoltán halála, illetve az első táncháztalálkozó negyvenedik évfordulója. „Idén nincs kiemelt tematika, hiszen nem akarjuk túlszervezni a rendezvényt. A lényeg, hogy táncháztalálkozó legyen. De nem vetjük el a téma lehetőségét, ha az adja magát” – magyarázta Orendi.

Mivel korábban igen népszerű volt, idén is lesz gyerektáncház (szombaton délelőtt 11 órától), valamint gyerekelőadás: ezúttal a Bekecs Néptáncegyüttes Mátyás király igazságai című produkciója tekinthető meg a Művelődési Ház nagytermében. Minden évben kiemelt esemény a néptáncoktatás is, idén Márton Sándor és Otília oktat majd székelyderzsi táncokat, valamint Tálas Ágnes és Kiss Zsolt feketelaki táncokat.

Archív Fotó: Veres Nándor

Különleges programmal is kecsegtetnek a szervezők:

szombaton 11 órától a Néptáncműhely próbatermében tekinthető meg a Virtuális Hagyományok Háza, ahol VR-szemüveggel például a magyar Állami Népi Együttes egyik próbájába nyer betekintést a látogató.

A Zurboló Néptáncegyüttes szombaton kétszer mutatja be a Kisnemesek című stúdió-előadást. A gálaesten, szombaton 18 órától a felvidéki Ifjú szívek táncszínház előadását tekintheti meg a nagyérdemű a Sportcsarnokban. A vasárnap levezetőnap a táncosoknak és zenészeknek, viszont a vásár és a helyi néptáncegyüttesek fellépései folytatódnak a fesztiválszínpadon.

Anyagi, de főként szakmai háttér

A táncháztalálkozó ezúttal is igen népesnek ígérkezik: a szervezők 820 főnek foglaltak szállást, viszont a becsatlakozókkal többezres tömegre számítanak, árulta el Orendi István. A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is támogatta, további anyagi és főként szakmai támogatást nyújtott a Hagyományok Háza hálózata. „Fontos kiemelni, hogy megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány is. Mindez jelzi, hogy a Hagyományok Házának egész Erdélyben nagyon konkrét és komoly tervei vannak, és ebben Székelyudvarhely biztosan kiemelt szerepet fog kapni. Ezt a táncháztalálkozó is nagyon jól mutatja” – summázott a szervező.