Újra díszeleg a magyar címer a sepsiszentgyörgyi iskola homlokzatán

Bíró Blanka 2019. szeptember 10., 19:07

Visszakerült Magyarország koronás kiscímere a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium saroképületének homlokzatára. Az iskolaépület felújítási munkálatai befejeződtek, egyúttal visszaállították a kiugró oromfalat, és az eredetileg ott levő, kőbe faragott címert is.

Fotó: Facebook/Éva Judit Sztakics

Sztakics Éva alpolgármester portálunknak elmondta, az épület felújítása az önkormányzat régi terve, már az előző Európai Uniós ciklusban pályáztak, de a Regionális Operatív Programnál forráshiány miatt nem kötötték meg a finanszírozási szerződést. Végül a kész tervet saját költségvetésből kezdték el kivitelezni, majd a kormány helyi fejlesztéseket célzó programja (PNDL) támogatta a korszerűsítést. A teljes munkálat 4,1 millió lejbe került, ebből 700 ezer lej a város önrésze.

Az ingatlan nem műemlék, de műemlék környezetben van, a Székely Nemzeti Múzeum közelében, ezért műemlékvédelmi engedélyre is szükség volt. „Az elv az, hogy minden épületet az eredeti formájába állítsunk vissza.

József Álmos helytörténész fénykép- és képeslapgyűjteményéből kerültek elő a múlt század elején készült fotók az épület eredeti formájáról. Baróti Hunor képzőművész faragta meg a címer pontos mását.

Minden jóváhagyást beszereztünk, a vonatkozó tanulmányok elkészültek” – részletezte az alpolgármester.

Amikor az ingatlan megépült, az oromfalon ott volt Magyarország koronás kiscímere, ami pontosan úgy néz ki, mint a jelenlegi magyar államcímer – mondta el Szekeres Attila István heraldikus. 

{A}