Heteken belül elkészül az udvarhelyi kórház új parkja

Széchely István 2019. szeptember 10., 16:01

Két héten belül teljesen felújítják a székelyudvarhelyi kórház főépülete mögötti zöldövezetet. A parkosítás során térkövezett sétányokat építenek, padokat állítanak, a földmunkák után gyepesítik a területet, és dísznövényeket, fákat is ültetnek.

Fotó: Beliczay László

Az új sétányok egy részét az alapozási munkák elvégzése után már letérkövezték, és a padokat is elhelyezték a kórház főépülete mögött készülő új parkban. Nagyjából

egy hónappal ezelőtt kapták meg a szükséges engedélyeket, ezért kezdődhettek el a tervezettnél később a munkálatok, de azóta nagyon jól haladnak a parkosítással

– tájékoztatott Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója, aki szerint legfeljebb két héten belül befejeződnek a munkálatok.

Fotó: Beliczay László

A zöldövezetet termőfölddel töltik fel és gyepesítik, továbbá fákat is ültetnek, hogy árnyékos legyen majd a park, amely a kórházigazgató szerint

legalább olyan szép lesz, mint a fül-orr-gégészeti részleg épülete előtt kiépített park.

Mint arról korábban már írtunk, a kórház vezetősége az eredeti terveket kibővítve egy kápolna felépítését is tervbe vette. Lukács Antal elmondta, szerette volna, ha erre már idén sor kerül, ám ez nem valósulhat meg, viszont a tervező már e héten benyújtja hozzá az épületterveket, hogy kiválasszák a megfelelőt és a környezetbe leginkább illőt.

Fotó: Beliczay László

A beruházás finanszírozásának egy részére már kaptak ígéretet a katolikus egyháztól, és a főigazgató reméli, hogy a többi történelmi egyház felajánlásaira is számíthatnak, továbbá állami pénzeket is várnak.

Az új imaház veszi majd át a kórház adminisztratív épületében működő jelenlegi kórházi kápolna szerepét.

A megüresedő helyiség majdani rendeltetéséről még nem döntöttek, elképzelhető, hogy fenntartják adminisztratív célokra a három történelmi egyházi felekezet kórházlelkészeinek.

Fotó: Beliczay László

Fotó: Beliczay László

{A}