Rengetegen képtelenek időben törleszteni a hitelt

Simon Virág 2019. szeptember 15., 20:14

A munkahely elvesztése vagy a családban bekövetkezett változások miatt válhat rosszul fizető ügyféllé a legtöbb bankkölcsönnel rendelkező személy – derül ki abból a friss felmérésből, amely a bankok és elégedetlen ügyfeleik között közvetítő egyesület (CSALB) kérésére készült.

A jövedelemcsökkenés miatt is sokan maradnak el a részletek kifizetésével. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A szóban forgó online felmérésben összesen 1220 személy vett részt, mindannyian hitelkártyával vagy bankkölcsönnel rendelkeznek. Életkor szerint 34 százalékuk 45-64 év közötti volt, 33 százalékuk 35-44 év közötti, a többi ennél fiatalabb. A válaszadók 71 százaléka nő, és 42 százalékuk 15 évnél nagyobb régiséggel rendelkezik a munka mezején.

{A}

A felmérésben részt vevők csupán 15 százalékának okoz komolyabb nehézséget a hitelek törlesztése, nekik van 30 napnál nagyobb elmaradásuk a pénzintézetek felé. Ami az elmaradás okait illeti, 37 százalékuk a családi jövedelem csökkenését jelölte meg. A jövedelemcsökkenés a munkahely elvesztése vagy válás miatt következett be. A válaszadók 23 százaléka vallotta azt, hogy jelentős egészségügyi problémák és az ezekkel járó pluszkiadások miatt nem tud időben törleszteni. De a részletek összegének növekedése, a valuta árának emelkedése is gondot jelentett több mint 10 százalékuk esetében.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legfrissebb kimutatása szerint

Románia minden egyes lakosára 1650 eurós bankkölcsön jut, továbbá idén júliusban országszerte 528 085 személynek volt 30 napnál nagyobb elmaradása a hitelek törlesztésénél.

Az időben ki nem fizetett részletek összege 6,16 millió lejre rúg, és ezeknek több mint fele lejben van. Ebből 3,18 millió lejt tesz ki azon részletek összege, amelyek esetében több mint 90 napnál nagyobb az elmaradás. Tavaly júliusban, szintén a BNR kimutatása szerint 698 951 személynek volt 30 napnál régebbi elmaradása, akkor az időre nem törlesztett részletek összege 6,917 millió lej volt.