Kerékpársávokat festenek fel Székelyudvarhelyen, változik a forgalmi rend

Kovács Eszter 2019. szeptember 09., 13:12

Jóváhagyták a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságnál a székelyudvarhelyiek által benyújtott terveket, így elkezdődhet a kerékpársávok felfestése a Bethlen Gábor utcában és a Bethlenfalvi úton. A város egyik legforgalmasabb útszakaszán néhány éve megoldásra vár a biciklisek kérése.

Több teret kapnak az udvarhelyi biciklisek. Archív Fotó: Barabás Ákos

Rendőrségi engedéllyel született meg a döntés, hogy

még a bicikliszezon lejárta előtt felfestik a kerékpársávokat a Bethlen Gábor utcában és a Bethlenfalvi úton.

A sávok a rendőrség épületétől a Fások, illetve Lakatosok utcai kereszteződésig készülnek el, erre a szakaszra sikerült megszerezni a hatósági engedélyeket, tudtuk meg a hivatal sajtóosztályától.

A tervezési és engedélyeztetési folyamat még 2016-ban kezdődött, azóta a megyei rendőrség több ízben talált kivetnivalót a dokumentációban. Most a tervek egy részét elfogadták: az útfestésre szerződése van a polgármesteri hivatalnak egy szakcéggel, amely az aszfaltozási munkálatok előrehaladtával elkezdheti a jelzések, sávok festését.

{A}

Mint Zörgő Noémi sajtószóvivő kifejtette, a jóváhagyott szakaszon

mindkét menetirányban a járda mellett lesznek felfestve a másfél méter széles kerékpársávok.

A fejlesztés következményeként az autós forgalom is változni fog a rendőrség épülete és a Kaufland melletti körforgalom között: mindkét menetiránynak egy-egy sáv marad, a középső sávon pedig letérő- és besorolósávokat alakítanak ki, így könnyítve a mellékutcákba való betérést, illetve azokból a főútra kanyarodást. Ugyanakkor ezen a szakaszon

felszámolják a parkolóhelyeket is.

A most készülő és a már meglévő biciklisávokat egy ideiglenes kerékpáros nyomvonallal kötik össze, amelyet szintén az említett szakcég fest fel.

Többször írtunk már arról, hogy két egymásba kapcsolódó, több mint 15 millió euró értékű pályázatot is nyert a város, amelyNek célja a városIi biciklis közlekedés kialakítása. Azaz Székelyudvarhely összes főbb utcájában, összesen 16 kilométeren alakítanak majd ki kerékpársávot. A projekthez leghamarabb 2020-ban fognának hozzá, addig a felfestett nyomvonalakkal igyekeznek segíteni a kerékpárosokat.

A forgalmi változások kapcsán továbbá Zörgő Noémi fontosnak tartotta kiemelni: a most jóváhagyott szakasz jó példája lehet annak, hogy miként tud békésen megférni egymás mellett a kerékpáros és az autós forgalom Székelyudvarhelyen.