Újra van háziorvos Mikóújfalun

Bíró Blanka 2019. szeptember 08., 19:00

Több mint egy év után, hétfőn déltől újra rendel háziorvos Mikóújfaluban. Demeter Ferenc, a háromszéki község polgármestere a Facebook oldalán tette közzé, hogy az új orvos, Kovács Attila hétfőn szeptember 9-én megkezdi a munkát.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Kovács Attila megkötötte a szerződést az egészségbiztosító pénztárral, és mind a két faluban működtet majd munkapontot, tehát ellátja a hozzá forduló betegeket. A két szomszédos faluban közel 2800-an laknak, ennyien maradtak alapellátás nélkül, amikor a korábban praktizáló szakember tavaly nyugdíjba ment. Hónapokig nem találták az utódját, az orvoshiány megnehezítette a két község lakóinak életét, hiszen a betegek kénytelenek voltak beutazni a 21 kilométer távolságra levő Sepsiszentgyörgyre, de szinte naponta megfordult a faluban a mentőautó is.

{A}

Végül a polgármester az év elején a háziorvosok Facebook csoportjába írt be egy felhívást, miszerint „kétségbeesetten keresik a háziorvost”.

Erre figyelt fel a Brassóban élő Kovács Attila, akivel aztán megkötötték a szerződést. Az önkormányzat közben az orvosi rendelőt is felújíttatta, hogy megfelelő körülményeket tudjon biztosítani, a megyei tanács résztámogatásával 50 ezer lejt fordítottak erre a célra. Jövőre azt tervezik, hogy orvosi felszereléseket vásárolnak. A polgármester úgy véli, ez a hozzáállás segítette az orvost, hogy meghozza a döntést, és ezt a praxist válassza.

Kovászna megyében az alapellátásában dolgozó orvosok többsége betöltötte a hatvan évet, sőt hetven év felettiek is rendelnek, és egyre nehezebb az utánpótlás biztosítása. Háromszéken a száz háziorvos mintegy tíz százaléka 40 év alatti, és nekik is inkább városon van praxisuk.