Megvédte Európa-bajnoki címét Szőcs Bernadette és a román női asztalitenisz-válogatott

Horváth Bálint Ottó 2019. szeptember 08., 16:54

Megnyerte a franciaországi Nantes-ban rendezett női asztalitenisz csapat Európa-bajnokságot a román válogatott. A marosvásárhelyi Szőcs Bernadettével felálló Románia a vasárnap délutáni döntőben 3–0-ra győzte le Portugáliát.

A győztes román csapat játékosai és edzőjük Fotó: Facebook/Federatia Romana de Tenis de Masa

Tökéletes meneteléssel, öt győzelemmel szerezte meg a kontinensbajnoki címét a Viorel Filimon szövetségi edző vezette román válogatott. A küldöttség legjobb játékosai, Szőcs Bernadette, Elizabeta Samara és Daniela Dodean (Adina Diaconu és Irina Ciobanu cserék voltak) a csoportkörben Szlovákiát és Spanyolországot is 3–0 arányban múlta felül.

A negyeddöntőben a házigazda franciák sem okoztak gondot Szőcséknek, újabb 3–0-s sikerükkel bejutottak az elődöntőbe. Itt a lengyelekkel találkoztak, akik csak egy játszmát tudtak elvenni tőlük, a 3–1-es román győzelem pedig azt jelentette, hogy idén is döntőt játszanak.

A vasárnap délutáni fináléban Románia ellenfele

meglepetésre nem a rivális Németország volt,

amelyet 2017-ben nagy küzdelemben legyőzött a luxemburgi Eb döntőjében, hanem a legjobb négy között Magyarországot bússúztató Portugália ellen játszott az aranyéremért.

A román csapat folytatta kiváló teljesítményét, és mindhárom mérkőzését megnyerte, Szőcs Bernadette és Daniela Dodean öt-öt, Elizabeta Samara pedig három játszmában győzött.

A román női asztalitenisz-válogatott 1992, 2002, 2005 és 2017 után

ötödik alkalommal diadalmaskodott az Európa-bajnokságon,

további négy alkalommal pedig döntős volt.

Említésre méltó, hogy Románia azon kevés európai csapat közé sorolható, amelyek keretében egyetlen ázsiai származású játékos sem található.

A román férfi válogatott (Ovidiu Ionescu, Cristian Pletea, Rareș Sipos, Szőcs Hunor, Adrian Crișan) a csoportkörben búcsúzott, miután 3–1-re legyőzte Magyarországot, de 3–0 arányban kikapott a csoportelső Svédországtól.