Számos balesetveszélyes gépkocsi közlekedik a székelyföldi közutakon

Simon Virág 2019. szeptember 09., 11:25

Maros megyében az idei év első félévében ellenőrzött személygépkocsik csaknem 40 százaléka, Hargita megyében pedig 20 százaléka balesetveszélyes – derült ki a rendőrök és a gépjármű-nyilvántartási hivatal ellenőrzéseiből.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Közzétették a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) első félévi mérlegét, és ebből kiderült, hogy sokan még mindig  olyan személygépkocsikkal közlekednek az utakon, amelyek balesetveszélyesek.

Országos szinten több mint 1700 ilyen gépkocsit azonosítottak.

Maros megyében az első félévben 1115 autót ellenőriztek. A megvizsgált gépkocsik közül 426 nem felelt meg a törvényes előírásoknak, 12-t azonnal kivontak a forgalomból, mert balesetveszélyesek. A rendőrök száz pénzbírságot róttak ki a talált hiányosságok miatt és ugyanannyi esetben vonták be az autók forgalmi engedélyét.

A Hargita megyében az első félévben 532 járművet ellenőriztek, s ezeknek 20 százaléka bizonyult balesetveszélyesnek. A szúrópróbaszerű ellenőrzéseken találtak olyan autókat is, amelyiknek lejárt a műszaki vizsgája. Hargita megyében a rendőrök 92 sofőrt büntettek meg és bevontak 84 forgalmi engedélyt is.

{A}