Megelőző kampányt indít a rendőrség az iskolások biztonságáért

Barabás Hajnal 2019. szeptember 07., 17:00

Tízes a biztonságért! elnevezéssel átfogó országos kampányt indít a rendőrség a tanulók biztonságáért több illetékes intézménnyel partnerségben. Hargita megyében szintén elindítják a két héten át tartó akciót, amelynek során többek között közúti ellenőrzéseket tartanak.

Fotó: Kristó Róbert

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője több intézmény képviselőjével együtt sajtótájékoztatón számolt be a Tízes a biztonságért! elnevezésű tájékoztató és megelőző akciójukról, amelyet hangsúlyosan tanév elején folytatnak le, azonban hozzátette: szeretné, ha az együttműködés és a megelőzési akciók egész tanévben folytatódnának.

A cél a tanulók biztonságának növelése, úgy iskolán belül, mint az iskolák közelében.

Fotó: Kristó Róbert

A kampány során többek között a tanintézeteket is felmérik biztonsági szempontból, például megnézik azt is, hogy vannak-e felszerelve térfigyelő kameráik, dolgozik-e az iskolában biztonsági őr. Tavaly,

a Hargita megyében nyilvántartott 391 iskolai egységből 24 tanintézet rendelkezett úgy videokamerával, mint biztonsági őrrel, 143-ban csak térfigyelők vannak felszerelve, 218-ban – főként vidéki iskolákban – viszont sem biztonsági őr, sem kamerák nincsenek.

A szóvivő szerint igyekeztek arra ösztönözni az érintett önkormányzatokat és tanintézeteket, hogy keressenek megoldást erre, és kérjenek adott esetben segítséget a hatóságoktól, hogy megelőzzék a nemkívánatos helyzeteket.

Fotó: Kristó Róbert

Ugyanakkor a kampányuk során az iskolákban osztályfőnöki órákon megelőzés célú tájékoztatókat is tartanak, a szórólapok magyarra fordítását a Hargita Megyei Tanfelügyelőség végzi majd el. Gheorghe Filip kihangsúlyozta,

úgy szeretnének közelíteni a gyermekekhez, mintha a saját gyermekeiknek magyaráznák miért fontos a megelőzés.

{A}

Szintén a kampány részeként közúti ellenőrzéseket is végeznek majd az iskolák közelében. Tavaly egyébként,

24 bűncselekményt regisztráltak, 22-t városi, 2-t vidéki tanintézetekben.

12 esetben az elkövetők tanulók voltak, többnyire verekedés, és egyéb erőszakos cselekedet miatt. Ugyanakkor iskolában történt lopások miatt is indítottak eljárást. Továbbá tavaly 32 szabálysértést állapítottak meg, legtöbb esetben a nem gyalogátkelőn való átkelésért, de járművezetőket is megbírságoltak elsőbbség meg nem adásáért, amikor a tanulókat nem engedték át az gyalogátkelőn. A szóvivő megjegyezte, hogy nem voltak súlyosak az esetek, ilyen szempontból Hargita megye a többi megyéhez képest jól áll.