Örmény kulturális és gasztronómiai kavalkád kezdődött Gyergyószentmiklóson

Barabás Orsolya 2019. szeptember 06., 19:32

Hagyományosan Kisboldogasszony napja köré szervezik az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson, ezúttal is színes programmal várják a távolabbról érkező örményeket, illetve a helyi lakosságot szombaton és vasárnap.

Fotó: Barabás Orsolya

Az örménység letelepedésének 380. évfordulójának alkalmából állított jelkő előtt nyitották meg a kilencedik alkalommal megrendezett Örmény Művészeti Fesztivált pénteken délután Gyergyószentmiklóson.

Fontos, hogy ez a találkozások helye legyen, mert Gyergyószentmiklós összehozza az örményeket.

Ez egy kútforrás, amiből kelet és nyugat egyaránt táplálkozik” – hangsúlyozta Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Egyesületének elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy egy új út is vezet már az örmény templom felé.

Fotó: Barabás Orsolya

Sergei Minasyan, Örményország bukaresti nagykövete örményül mondott beszédében kihangsúlyozta, hogy

nagyon örül, hogy ezen a fesztiválon megemlékeznek mindenről, ami fontos az örményeknek.

Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja elmondta, hogy az örmények ugyan elveszítették  itt az ősi nyelvüket, de hazát találtak, és kiemelte a magyar anyanyelvűek és az örmények kölcsönös együttélésének, egymásra találásának fontosságát. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta, hogy ilyenkor megemlékezünk azokról is, akik idegen földre menekültek, és itt, Székelyföldön telepedtek le, és példát mutattak.

A helyiektől a legféltettebb kincsüket, a szülőföldet kapták, az örmények pedig kulturális, gasztronómiai és egyéb értékeikkel gazdagították a települést, sőt, ha kellett vérüket is adták.

A koszorúzást követően több kiállítást is megnyitottak, majd klasszikus koncerttel zárult a fesztivál első napja.

Fotó: Barabás Orsolya

III. Nemzetiségi Vásár és IX. Hurut Fesztivál

Újdonság, hogy idén először a fesztivál jellegű rendezvényeket szombati napra csoportosították át, így 11 órakor kezdődik a III. Nemzetiségi Vásár, majd az Együtt Erdélyben elnevezésű kultúrműsor. 14 órától lesz a korábbi években vasárnap tartott, nagy népszerűségnek örvendő Hurut Fesztivál és Főzőverseny. 17 órától mutatják be Dirameirán Artin verseskötetét, majd Dinyés József örmény költők megzenésített verseit adja elő. A konyakbemutatót követően lesz a tombolasorsolás, majd fellép a Brill Dance (Gyergyószentmiklós), Young Skrrt – young rap slang (Budapest), Ketchup (Budapest), Story Time (Gyergyószentmiklós) a 19 órakor kezdődő szabadtéri koncerten.

Templombúcsú

Vasárnap 12 órakor kezdődik a Kisboldogasszony-napi örmény katolikus templombúcsú. A misén szentbeszédet mond Szakács Endre, jelen lesz Jakubinyi György örmény kormányzó és Daveyan Karen örmény katolikus pap Örményországból.

{A}