Részletes tájékoztatást kérhetnek a biztosítottak a nekik elszámolt egészségügyi szolgáltatásokról

Széchely István 2019. szeptember 08., 20:00

Korrupcióellenes intézkedésként határozzák meg a törvény kidolgozói a képviselőház által újonnan elfogadott jogszabályt, amely lehetővé teszi az egészségbiztosítással rendelkezőknek, hogy részletes jelentést kérjenek a nekik elszámolt egészségügyi szolgáltatásokról egy teljes évre.

Belenézhetnek a biztosítottak az egészségügyi mátrixba. Jelentést kérhetnek majd a nekik elszámolt szolgáltatásokról

Az egészségügyi szolgáltatások elszámolásának átláthatóságát növelő törvénytervezet már két éve, 2017 novembere óta vesztegel a parlamentben, korábban a szenátus is elutasította, de végül döntő házként szerdán megszavazta a képviselőház.

Mire és miért jó?

Az új jogszabály államelnöki kihirdetése után a biztosítottak

jelentést kérhetnek az egészségbiztosítási pénztártól a kérelmet megelőző évben nekik elszámolt egészségügyi szolgáltatásokról, konzultációkról, laborvizsgálatokról, gyógyszerekről, ezek érvényesítésének időpontjáról és költségeiről is.

Gyakorlatilag ezt összevethetik azzal, hogy a valóságban milyen jellegű ellátásban részesültek, és az esetleges visszaélésekről panaszt tehetnek – nyilatkozta a központi sajtónak a jogszabályt kidolgozó képviselők egyike, Tudor Pop, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagja. Szerinte az új törvény „egy új frontot nyit” az egészségbiztosítási rendszerben zajló korrupció elleni harcban, egy olyan rendszerben, amelyben „több tízmillió lej vándorol az egészségügyben tevékenykedő maffia zsebébe”.

{A}

Duda: nem újdonság

A biztosítottak által igényelhető éves jelentés lehetősége nem újdonság, olyannyira, hogy már több mint tíz éve,

2006 óta lehetőségük van arra, hogy évente egyszer kikérjék a jelentést a nekik elszámolt egészségügyi szolgáltatásokról

– közölte megkeresésünkre Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Az új törvény azonban részletesebb hozzáférést biztosít ezekhez a személyes adatokhoz a biztosítottaknak, akik az új intézkedés értelmében

online is hozzáférhetnek majd elektronikus egészségügyi dossziéjuk vonatkozó részéhez, illetve postai úton is igényelhetik az éves jelentést

– emelte ki az újdonságokat az intézmény vezetője, kérdésükre azt is közölve, hogy a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz még egyetlen ilyen jellegű igénylés sem érkezett 2006 óta. Megtörténik, hogy időnként egy-egy elvégzett szolgáltatásról tájékoztatást kérnek a biztosítottak, de éves jelentést még senki nem kért. Duda Tihamér szerint hasznos lehet az új intézkedés a biztosítottaknak, a törvény kidolgozójának azon kijelentése ellen viszont határozottan tiltakozik, hogy rengeteg fiktív elszámolás történik a rendszerben, legalábbis Hargita megye esetében ez teljesen kizárt.

Az új törvény adta lehetőséggel kapcsolatban még elmondta,

nem lesz egyszerű utánajárni egy esetleges visszaélésnek, ha erre vonatkozóan panaszt kapnak majd,

de számára az is kétséges, hogy a jelentés alapján egy biztosított több hónapra visszamenőleg pontosan vissza tud majd emlékezni arra, milyen dátumon kapott meg bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat. Ha mégis biztos benne, hogy fiktív elszámolás történt, akkor

az egészségbiztosítási pénztárnál előbb azt vizsgálják meg, hogy szabályosan történt-e az adott szolgáltatás érvényesítése, ahhoz ugyanis szükség van az illető egészségügyi kártyájára.

Ha illetéktelen személy használta, azt valószínűleg a nyomozó hatóságok feladata lesz kideríteni – vélekedett a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője.