Főiskolai néptáncképzés kezdődött Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2019. szeptember 05., 19:03

Történelmet írtak csütörtökön Marosvásárhelyen, ahol harminchat fővel elkezdődött a néptáncos főiskolai képzés a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett tagozatán. A megvalósult álom egyedi alkalom, a hivatásos néptáncosoknak nyújt oklevélszerzési lehetőséget.

Tanulni a mesterektől. Négy együttes harminchat táncosa kezdte meg a képzést Marosvásárhelyen Fotó: Haáz Vince

A hat féléves alapképzésen csütörtökön már el is kezdődött az oktatás harminchat hivatásos táncos számára a Maros Művészegyüttes új, Arany János utcai székhelyén. Az oktatás szünetében ünnepélyes sajtótájékoztatón nyitották meg hivatalosan a tanévet.

Évtizedek óta dédelgetett álom megvalósulása

„Történelmet írunk ma Marosvásárhelyen néptáncos berkekben” – mondta házigazdaként Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója. Hozzátette, olyasmi válik most valóra Erdélyben, amire eddig még nem volt példa, és amiről az erdélyi néptáncos szakma évtizedek óta álmodott. A Magyar Táncművészeti Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Maros Művészegyüttes együttműködésében ugyanis elindult a táncos és próbavezető alapképzési szak, néptánc specializációval.

Fotó: Haáz Vince

Ez a képzés most egyedi, a felvett hallgatók valamennyien az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek tagjai, kevés köztük a huszonéves, és

van olyan is, aki az ötvenes éveit taposva ül vissza az „iskolapadba”.

A cél továbbképzési lehetőséget és ezáltal szakmai oklevelet biztosítani a hivatásos táncosoknak. A Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett tagozatát marosvásárhelyi székhellyel akkreditálták, az oktatás főként a Maros Művészegyüttes két székházában zajlik majd, de ha kell, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is biztosít infrastruktúrát. Az oktatás rendje a néptáncegyüttesek programjához igazodik, tömbösítve tartják az órákat, hiszen a hallgatók közben próbálnak, előadásokat tartanak a munkahelyükön.

Fotó: Haáz Vince

Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke úgy fogalmazott, Marosvásárhely méltó helyszín erre a képzésre, megfelelő infrastruktúrát tud nyújtani, és gratulált mindenkinek, aki munkájával hozzájárult az álom megvalósulásához.

„Ünneplünk ma, ugyanis ki voltunk éhezve erre a képzésre” – mondta András Mihály, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője, akinek szintén számos táncosa kezdte most el a tanulást Marosvásárhelyen. Hozzátette,

ez a képzés először és utoljára indul,

így igazán részese a történelemnek mindenki, aki most felvételivel bejutott.

Fotó: Haáz Vince

Hét évtized munkája érett be

Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora a sajtótájékoztatón felidézte azt a hosszú utat, amelyet a néptáncoktatás bejárt, kezdve 1950-nel, amikor az egykori Állami Balettintézetben – amelynek mai jogutódja a Magyar Táncművészeti Egyetem – esti tagozatos néptánccsoport-vezetői képzés is indult. Az intézet nappali rendszerű középfokú néptánctagozata 1971-ben kezdte meg működését, majd 1974-ben a néptáncpedagógusi szak is elindult.

A '90-es években az akkor már Táncművészeti Főiskola Néptánc Tanszéke kihelyezett képzéseket indított vidéken, a középfokú néptánc- és színházitánc-tagozat pedig 1998-ban főiskolai szintű, nappali rendszerű néptánc és színházi táncművész szakká vált.

Fotó: Haáz Vince

Bolvári-Takács kiemelte 2006-ot, amikor a néptáncpedagógusi szak hároméves táncos és próbavezető alapszakra és kétéves néptánctanári mesterszakra vált ketté. Felsorolását 2019. szeptember 5-ével zárta, amikor a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc Tanszéke az erdélyi hivatásos magyar néptáncegyüttesek igényeit kiszolgálva négy együttes (Hargita, Háromszék, Maros, Udvarhely) harminchat táncosának elindította Marosvásárhelyen a táncos és próbavezető alapszakot.

Jövő évtől a Sapientián

A Marosvásárhelyen zajló egyedi képzés mellett jövő tanévtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán is elindul a néptánc szak, amelyre bárki felvételizhet majd a középiskola után. Tonk Márton, az egyetem szenátusának elnöke elmondta, már idén szerették volna elindítani a néptáncművészet és néptánc-pedagógia szakot, de megkésett ennek akkreditációja, a 2020–2021-es tanévben viszont biztosan elindul az alapképzés, amit később mesterképzéssel egészítenének ki.

Fotó: Haáz Vince

{A}