Személyes Facebook-oldalán posztolt fotót sejt a feljelentés mögött Tamás Sándor

Bíró Blanka 2019. szeptember 06., 09:24

Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a magyar politikusokat feljelentők arra a fényképre hivatkoznak, amelyet Tamás Sándor személyes Facebook-oldalán osztott meg az úzvölgyi incidens után. De mi látható a fotón, amiből diszkriminációs gyanú kerekedett?

Az a bizonyos felvétel Fotó: Pinti Attila

Kovászna Megye Tanácsának elnökét is beidézte a diszkriminációellenes tanács egy feljelentés nyomán, ami az úzvölgyi incidenshez köthető. Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor kedden személyesen jelentek meg tanácsnál, Tamás Sándor viszont hivatalos levélben fejti ki álláspontját.

{K1}

A szerkesztőségünkbe eljutott dokumentumban tudatja, a feljelentők arra a fényképre hivatkoznak, amelyet személyes Facebook-oldalán osztott meg, és amely június 6-án Úzvölgyében készült.

A feljelentők arra utalnak, a fotón szereplő Tamás Sándor a csendőrökkel egyezkedik, hogy azok ne engedjék be a temetőbe a románokat, elhelyezni a koszorúkat és gyertyákat,

ezzel tehát diszkriminálta őket. A fotó alatt viszont a következő bejegyzés áll: „Nem tartották be, amit ígértek! Egy elhíresült találkozó Sebastian Cucoș csendőrparancsnokkal, aki a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetést brutálisan elfojtotta, és aki Úzvölgyében a csendőröket koordinálta. Azt vállalták, hogy nem lesz incidens, és senki nem megy be a temetőbe, hanem a koszorúkat a kerítésen kívül helyezik el a románok.

Nem tartották be, amit ígértek!”

Ez nem etnikai diszkrimináció, hanem a megtörtént eseményeken alapuló bejegyzés – szögezi le a politikus a levélben. Mellékeli a Hotnews hírportál tudósítását, és erre hivatkozva rámutat,

bizonyíthatóan nem a magyarok diszkrimináltak, hanem a románok törték be a temető kapuját, dúlták fel az emlékhelyet, és szidalmazták a békésen imádkozó magyarokat.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem illetékes ebben az ügyben, ezért kérem az eljárás megszüntetését, valamint a bűnüldöző szervek értesítését a rongálás és vandalizmus miatt – zárja levelét Tamás Sándor.

{A}