Kassai vértanúk: 400 éve szenvedtek mártírhalált

Molnár Melinda 2019. szeptember 07., 19:30

Megújulni a hűségben mottóval 2018. szeptember 7-én nyitották meg a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet-székesegyházban a három szent kassai vértanú emlékévét, amelyet ugyanott zárnak szombaton.

Fotó: Gábos Albin

Egyikük sem volt szlovák, vértanúságuk helye tette kassaivá. Márk, az esztergomi kanonok Horvátországban született. 1619-től a protestánssá lett Kassán a nép körében fejtett ki missziót. A jezsuita Menyhért Lengyelország szülötte, Kassán tábori lelkész és népmisszionárius volt. Pongrácz István jezsuita az erdélyi Alvincen született. 1618-ban a helyőrség magyar katonáinak lelkészeként került Kassára. A homonnai jezsuita kollégiumban találkoztak. A társadalmilag, politikailag nehéz korszakban, amelyet felfokozott felekezeti szembenállás tetézett, és erős katolikus ellenszenv fűtött, egymást erősítették a helytállásban.

{A}

Mátyás császár halála után Bethlen Gábor a magyar trón megszerzéséért a kálvinista Rákóczi Györgyöt bízta meg, hogy hódítsa vissza az északi országrészeket. Rajtaütéssel elfoglalta Kassát. Megszegte ígéretét, mely szerint a katolikusokat megóvja. Elfogták a három papot, két napig éheztetve hittagadásra próbálták bírni. Szeptember 7-én embertelen módon megkínozták, testüket megbecstelenítve szennygödörbe dobták.

Boldoggá avatásukat 1628-ban Pázmány Péter kezdeményezte, X. Pius végezte 1905-ben. Kassán emelték a szentek sorába 1995-ben. A magyarországi jezsuita rendtartomány védőszentjei.