Magyar állami kitüntetésekkel ismerték el a közösségükért tevékenykedő személyiségek munkáját

Barabás Hajnal 2019. szeptember 05., 21:27

Az erdélyi magyar közösség érdekében kifejtett munkásságukért hat erdélyi személyiség részesült magyar állami kitüntetésben. A Magyarország köztársasági elnöke által adományozott rangos elismeréseket csütörtökön adták át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

Magas rangú elismeréseket adtak át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán Fotó: Pinti Attila

Újra ünnepélyes eseménynek adott otthont a csíkszeredai Lázár-ház, ahol csütörtökön hat erdélyi személyiséget részesítettek magyar állami kitüntetésben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

{A}

Az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket Tóth László főkonzul adta át a díjazottaknak a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként.

Antal Zsolt, Demeter Lajos

Antal Zsolt táncművész, táncoktató, koreográfus, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagja munkásságáért Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át. A néptáncos 1970-ben született Csíkkarcfalván. Már általános iskolai tanulmányai alatt kapcsolatba került a néptánccal, amely végig kísérte egész eddigi életét.

Fotó: Pinti Attila

Alapító tagja az 1990-ben alakult Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek, amelynek aktív táncosa a mai napig.

Számos előadás színpadra kerülésében alkotóként és koreográfusként vett részt, szabadidejében mai napig táncoktatóként tevékenykedik.

Demeter Lajos, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Fotó: Pinti Attila

A róla írt laudációból megtudtuk, hogy 1953-ban született Sepsiszentgyörgyön. Nem képzett történészként ugyan, de összetett helyismereti munkák kerültek ki a keze alól. 2001 nyarától 2018 őszéig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott a sepsiszentgyörgyi könyvtárban. Számos kutatásban vett és vesz részt, erdélyi és magyarországi neves történészekkel dolgozik együtt.

Fazakas János, Ferencz Sándor Csaba

Fazakas János néptáncpedagógus, a Maros Művészegyüttes volt tagja szintén a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át. A kitüntetett 1960-ban született Nyárádszeredában. Sikeres néptáncos pályafutása nem volt akadálymentes, de

mindig hű maradt szülőföldjéhez, a néptánchoz, művészi elveihez.

Fotó: Pinti Attila

Életútjának meghatározó állomása volt a Maros Művészegyüttes, ahol 1990 augusztusától 2011-ben történt nyugdíjba vonulásáig dolgozott, de párhuzamosan megkezdte a Maros megyei falvakban való néptáncoktatást is. Nemcsak Erdélyben, hanem Európában és a Távol-Keleten is elismert néptáncoktató még ma is.

Ferencz Sándor Csaba karnagy, a nyárádszeredai Bocskai István Dalkar vezetője, a Nyárádszeredai Elméleti Líceum nyugalmazott zenetanára a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Laudációjában elhangzott, hogy 1941-ben született Gyergyócsomafalván.

Fotó: Pinti Attila

Tanulmányai elvégzését követően zenét oktatott a Margitai Elméleti Líceumban, közben több kórust is vezetett. Később zenei szakirányító lett a Maros Megyei Művelődési Osztályon, majd a koronkai művelődési otthon igazgatója, majd ugyanabban az évben a Nyárádszeredai Elméleti Líceumba nevezték ki zenetanárnak, ahol 2003-as nyugdíjazásáig tanított. 1991-ben alapította meg a Bocskai István Dalkart, mely 2005-től jogi személyként működik.

A kórusnak jelentős szerepe van a Nyárádmente kulturális életében.

2014-től a Jobbágyfalvi Nagy Ferenc férfikart is vezeti.

Gazda Klára, Vetró András 

Gazda Klára néprajzkutató, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének nyugalmazott egyetemi docense a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Fotó: Pinti Attila

A kitüntetett 1944-ben született a Kovászna megyei Zalánban. A kolozsvári tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakos oklevelet szerzett, majd 1976-ban az ELTE doktori iskolájában szerzett doktori címet. 1991-től a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének adjunktusa majd docense, 2008-ig. A magyar etnológia-folklorisztika módszeres művelője.

Kutatásai a tárgyi kultúra, a gazdálkodás és életforma, a díszítőművészet és a népköltészet területére terjednek ki.

Több alapkutatás kezdeményezője és irányítója, Székelyföld és Moldva különböző kisrégióiban.

Vetró András szobrászművészt Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. A képzőművész 1948-ban született Temesváron. 1973-ban végzett a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán. Diplomázását követően 1973-ban Kézdivásárhelyre kérte kinevezését, ahol mintázást, rajzot és művészettörténetet tanított a helybéli Nagy Mózes Líceumban, egészen 2014-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig.

Fotó: Pinti Attila

Több mint négy évtizedes művészi munkássága során

a magyar, és különösen az erdélyi magyar történelem szinte minden meghatározó személyiségéről, Szent Istvántól Nagy Imréig készített szobrot, domborművet vagy plakettet.

Köztéri alkotásai nemcsak szülőföldjén, hanem a Kárpát-medencében és Európában is megtalálhatóak.

Fotó: Pinti Attila