Tíz örmény épület nyílik meg a nagyközönség előtt

Barabás Orsolya 2019. szeptember 05., 15:56

Bejön?! Nyitunk a városra mottóval szeptember 7-én, szombaton Gyergyószentmiklós főterén és a Márton Áron utcában több épület nyitja meg kapuit. A cél, hogy az érdeklődők megismerhessék a gyergyói örményeket.

Fotó: Barabás Orsolya

Egy határokon átívelő pályázat részeként valósul meg a program, amelynek köszönhetően bárki betérhet az egykor örmények által lakott épületekbe. A szervezők a budapesti példát vették alapul, amikor a magyar fővárosban is kinyíltak a régi házak ajtajai a nagyközönség előtt.

{A}

Hat másik európai várossal együtt, Romániából egyedül Gyergyószentmiklós vesz részt ebben a programban

– tudtuk meg Elekes István programkoordinátortól. Ennek köszönhetően olasz, finn, lengyel, spanyol és horvát küldöttség is érkezik a városba, akik szintén részt vesznek a vezetett sétán.

Fotó: Barabás Orsolya

  • A séta több időpontban a városházáról indul. 10 órától Rusu-Andorkó Imola és Elekes István angol nyelvű túravezetést tart, majd 11 órától Puskás Attila, az Erdélyi Magyar Örmények Egyesületének elnöke a román anyanyelvűeket várja. 15 órától Csergő Tibor András, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, 18 órától pedig Köllő Miklós építész, műemlékvédelmi szakember magyar nyelvű túravezetést tart.
  • 10 és 18 óra között lehetőség lesz arra, hogy a főteret magasból megtekintsék az érdeklődők, hiszen az egykori Novák palota, a mai városháza tornyából lehet körülnézni. A Szabadság tér 23. szám alatt Nagy Zsolt néprajzkutató tart előadást a gyergyói örmények gyümölcs-kultúrájáról 11 és 13 órától. 16.30-tól pedig ugyanitt Nagy József történész tart előadást az erdélyi örmények az első világháborúban címmel.
  • A Gábor Áron utca 2. szám alatt a Vákár család titkaira derül fény, az interaktív családtörténeti kiállítás mellett megtekinthető egy, a városkép változásait megörökítő fényképtárlat is. Mindemellett lehetőség lesz a városi panorámában gyönyörködni az erkélyről.
  • A Szabadság tér 12. szám alatt 11.30-tól és 15.30-tól Hargita Megye Tanácsának műemlékvédelmi pályázatának bemutatását és eddigi eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők, 12.30-tól és 16.30-tól a Hargita Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság népszerűsítő és prevenciós bemutatójára, valamint kerekasztal beszélgetésre kerül sor.
  • A Szabadság tér 8. szám alatt a programon belül megszervezett épületfotózás műhelymunka eredményét tekinthetik meg az érdeklődők, a szolgálók feljáróján haladva. A Márton Áron utca 14. szám alatt, Orel Dezső, a rendezett tanácsú város első polgármesterének házában az  Berszán-Árus Csilla által összegyűjtött, kipróbált örmény recepteket olvashatják a látogatók. Ugyanitt megkóstolhatják a dápdász paszulyt is.
  • A Márton Áron utca 23. szám alatt található az unitárius templom, itt az egyház fennállásának 450 éves történetét bemutató kiállítás tekinthető meg, illetve 11 órától Ülj mellém! címmel egy zenés áhítatot tartanak. Érdekes színfoltja az úgynevezett Örmény utcának a Márton Áron utca 27. szám alatt található lakóház, amely nem örmény, hanem zsidó kézben volt. Lakóházi tárlatvezetés lesz Élet ma egy zsidó kereskedő évszázados házában címmel, amely 10, 12, 14 és 16 órától kezdődik.
  • Különleges tárlatvezetést tartanak az örmény plébánián 11 és 16 órától Gál Hunor örmény plébános közreműködésével, amely során az évszázados örmény könyvek, festmények, szobrok és miseruhák kerülnek bemutatásra. Az örmény katolikus templom egész nap megtekinthető 10 és 18 óra között, és lehetőség nyílik toronylátogatásra is.

Fotó: Barabás Orsolya

Szeretnénk, ha minél többen kedvet kapnának, és jövőben az örmény fesztivál keretében ennél jóval több épület ajtaja nyílna ki. Reméljük, hogy most sokan megérzik ennek a varázsát

– hangsúlyozta Elekes István programkoordinátor.