Elkezdik a teherforgalmi út javítását, folytatódnak az infrastrukturális beruházások Gyergyószentmiklóson

Székelyhon 2019. szeptember 05., 13:26

Kiadta az önkormányzat a munkálatkezdési parancsot a Gyergyószentmiklósi teherforgalmi út javítására, valamint a víz- és csatornahálózat bővítésére és modernizálására.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A Dózsa György, Békény és Halászok utcákra eső útszakasz felújítása az ivóvíz és szennyvíz rendszer rendbetételével kezdődik szeptember második felében – mondta Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, hozzátéve, hogy ezt követően lesz az út- és járdaépítés.

A munkálatok megkezdése előtt egyeztetésre hívják a lakókat, hogy minden részletet tisztázzanak, mert például a földgáz bevezetésre is lehetősége lenne az ott élőknek.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

„A hét elején adtuk ki a munkakezdési parancsot úgy a teherforgalmi út javítására, mint pedig a kanalizálásra” – közölte Gyergyószentmiklós polgármestere szerdán délelőtt.

A közbeszerzést nyert cégekkel történő egyeztetés alapján szeptember második felében kezdik el munkát.

{A}

A rajtig rendelik meg a kivitelezők a beruházáshoz szükséges anyagokat. „A víz- és csatornarendszer modernizálásával és szükség esetén bővítésével kezdik, majd ezt követi az útépítés. Mindezt a Dózsa György utca elejétől kezdik” – ismertette az elöljáró. Hozzátette, hogy „amikor tisztázódik, hogy mikor lesz az első kapavágás, akkor a helyszínen tájékoztatják a lakókat, ismertetve az ütemtervet és a földgáz hálózat kiépítésének lehetőségét.” Ez utóbbit a lakók kell kérjék és saját költségre történhet meg, mert ugyan a törvény lehetőséget ad arra, hogy ez közpénzből valósuljon meg, viszont erre a városnak nincs pénze.

Kérdéses jelen pillanatban, hogy hova terelik el a forgalmat erről az útszakaszról a munkálatok idejére. Szóba került szakaszos és teljes útlezárás is.

2017-ben készült tervek alapján újítják fel az 1,18 kilométeres teherforgalmi utat, a fejlesztési minisztérium finanszírozásával. A beruházásra szánt, és megnyert keretösszeg első körben kevésnek bizonyult, ezért az első versenytárgyalásra nem jelentkezett kivitelező.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Az árak aktualizálása után a beruházás értéke meghaladta a 4 millió 300 ezer lejt.

Ekkora összegért vállalta a munkálatokat, a tavasszal licitet nyert csíkmindszenti Winfor Trade Kft. A szerződésben foglaltak szerint

utat aszfaltoznak, mindkét oldalon járdát építenek és kerékpársávot, valamint nyolc parkolóhelyet is létrehoznak a Dózsa György utcában.

A Halászok és a Békény utcában pedig járda készül és aszfaltozás lesz. Az útszakasz teljes hosszában megoldják az esővíz-elvezetést is.

A víz- és csatornahálózaton a csíkszeredai Hidrotran nevű cég fog dolgozni.

Hegyi Zsuzsanna