A nyugdíjemelés után is jogosultak ártámogatott gyógyszerekre a kisnyugdíjasok

Széchely István 2019. szeptember 09., 09:18

Nem esnek ki az ártámogatott gyógyszerekre jogosultak köréből azok a nyugdíjasok, akiknek a szeptemberi nyugdíjemeléssel az eddigi küszöbérték fölé nő a havi járandóságuk. Az egészségbiztosítási pénztár 1139 lejre növelte azt a határösszeget, melynek esetén az idős betegek még jogosultak a gyógyszerekre.

Korrigálták a feltételeket. A nyugdíjemelés után is kedvezményesen jutnak gyógyszerhez a kisnyugdíjasok Fotó: Pál Árpád

A Hivatalos Közlönyben a napokban megjelent kormányhatározat értelmében szeptembertől megnövelte a kedvezményes gyógyszerekre jogosultak nyugdíjára vonatkozó határértéket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Augusztus végéig azok a nyugdíjasok kaphattak a gyógyszertárakban úgynevezett B-listás kedvezményes gyógyszereket, akiknek havi nyugdíja nem volt nagyobb 990 lejnél – ez az érték nőtt szeptembertől 1139 lejre.

Így tehát a szeptemberi nyugdíjemelés után is megkapják a 90 százalékos kedvezményt gyógyszereikre azok, akiknek járandósága korábban nem haladta meg a havi 990 lejt.

Nem nő a jogosultak száma

Az ártámogatott orvosságokra jogosultak száma nem nő az intézkedést követően, tulajdonképpen a nyugdíjpont értékéhez igazították a kedvezményes gyógyszerre jogosultak járandóságára vonatkozó felső értéket, így nem bővült a kör, de ki sem estek belőle olyanok, akik eddig megkaphatták a kedvezményt – tájékoztatott Duda Tihamér. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójától megtudtuk, a korrekció mintegy ötezer Hargita megyei kisnyugdíjasnak kedvez, a múlt évre vonatkozó adatok szerint ugyanis 5116 nyugdíjas váltott ki B-listás, nagy arányban ártámogatott gyógyszerrecepteket – közel 27 ezret – a megye patikáiban.

{A}

Ők 90 százalékos kedvezményre jogosultak, ebből 50 százalékot biztosít az egészségbiztosítási pénztár, a fennmaradó 40 százalékot pedig az egészségügyi minisztérium finanszírozza. Lényeges az is, hogy egy tavalyi törvénymódosítás eredményeképpen ők akkor is kedvezményesen juthatnak hozzá gyógyszereikhez, ha az 1139 lejnél nem nagyobb nyugdíjuk mellett más jövedelmük is van – emlékeztetett Duda Tihamér. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a gyógyszerár-támogatás értéke nem haladhatja meg a havi 330 lejes értéket személyenként a B-listás gyógyszerek esetében.

A feltételek értelmében a kedvezményes készítményekre jogosultaknak felírhatnak gyógyszereket a különböző mértékű kedvezményeket biztosító A, B és D listákról is, de havonta összesen nem több mint hétféle orvosságot.

119 patikában válthatók ki

Az egészségbiztosítási pénztár naprakész adatai szerint a betegek megyeszerte összesen 119, az intézménnyel szerződéses kapcsolatban álló patikában válthatják ki a kedvezményes gyógyszerrecepteket. Az említett gyógyszertárak közül 54 a városokban, 65 pedig vidéken működik. Ezen patikák listája, valamint elérhetőségük megtalálható az egészségbiztosítási pénztár honlapján is. A weboldalon ugyanakkor a gyógyszertári ügyeletek naprakész programja is megtalálható.