Hogyan lehet hasznosítani manapság egy kastélyt? – Gernyeszegen ezt is megvitatják

Antal Erika 2019. szeptember 04., 18:30

A napokban vette kezdetét Gernyeszegen a Teleki-kastélyban a negyedik Arché nyári egyetem, ahol az előző évekhez hasonlóan szakemberek és egyetemi hallgatók gyűltek össze, hogy a barokk kastély és a kastélypark hasznosításáról, annak lehetőségeiről tanácskozzanak.

Gróf Teleki Kálmán, a gernyeszegi kastély tulajdonosa minden kezdeményezést szívesen fogad, amely a kastély jövőjét, annak kihasználtságát szolgálja Fotó: Arché nyári egyetem

Az Arché Egyesület és a Teleki Kastély Egyesület évről évre közösen szervezett táborában az építészek, művészettörténészek, tájépítészek és régészek felmérik a kastély állapotát, az elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálva

különböző lehetőségeket járnak körül, amelyek a főúri hajlék felhasználását veszik célba, azt, hogy mit lehetne kezdeni ma, a 21. században az épített örökséggel, a meglévő értékekkel úgy, hogy azok ne sérüljenek, és valamilyen új hivatást nyerjenek. 

Az idei egyhetes táborban a résztvevők még többet megtudhatnak arról a várról, ami a kastély helyén állt egykor, a barokk kastély történetéről és műszaki, építészeti jellegzetességeiről és a parkról, ahol a világ különböző tájairól származó, különleges fák, növények élnek még ma is.

Fotó: Arché nyári egyetem

A jelenlevők három műhelyben dolgoznak: a régészeti műhelyben Soós Zoltán és Rezi Botond régészek és a Maros megyei múzeum munkatársai irányításával az egykori vár dél-keleti tornyát kutatják.

A munkát fotókkal dokumentálják a Pixels for Heritage csapat közreműködésével.

A mérnöki műhely résztvevői, Takács Juli és Ruxandra Coroiu vezetésével az épület strukturális és biológiai változásait, sérüléseit veszik leltárba. Klaus Birthler építész annak az iratcsomónak az összeállításában nyújt segítséget, amely a dél-keleti szárny restaurálásának engedélyeztetéséhez szükséges. 

A tájépítészek műhelye Diana és Mihai Culescu irányításával a parkot próbálják felleltározni, majd Alexandru  Purcaru közreműködésével elsajátítják a történelmi kastélyparkban található fafajták kezelését, karbantartását.

{A}