Kelemen Hunor: ha tovább késik a bizalmatlansági indítvány benyújtása, nagy meglepetésben lehet részük a kezdeményezőknek

Székelyhon 2019. szeptember 04., 14:56

Az RMDSZ készen áll támogatni az ellenzék által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt, ha azonban ennek benyújtása tovább késik, a parlamenti erők átszerveződhetnek, és a kezdeményezőknek „nagy meglepetésben” lehet részük.

Kelemen Hunor Fotó: Haáz Vince

A szövetségi elnök a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján kifejtette,

2017 óta ez az első alkalom, amikor valós esély van arra, hogy könnyen átmenjen a parlamenten egy bizalmatlansági indítvány.

„De akik ezt kilátásba helyezték, egy hetet már elveszítettek. Ha még egy hetet elveszítenek, előfordulhat, hogy nagy meglepetésben lesz részük: átszerveződhetnek az erők a parlamentben – mert ez így történik immáron harminc éve a román politikában –, és arra ébrednek, hogy megvan a kormánynak a többsége, a kormányátszervezés megkapja a 233 szavazatot” – fogalmazott Kelemen, aki szerint

a bizalmatlansági indítvány benyújtásának halasztása csak azt a látszatot kelti, hogy az ellenzék valójában nem akarja átvenni a kormányzást.

„Ez nem jó, szerintem most fontos lépés lenne, hogy új kormány alakuljon” – tette hozzá.

{A}

Kelemen Hunor ugyanakkor megerősítette, hogy az RMDSZ nem támogatja a jelenlegi kormányt, mint ahogyan egy kisebbségi kormányt sem támogatna, és a kormányátszervezést sem fogja megszavazni a parlamentben, ha erre sor kerül. Ez utóbbi álláspontját Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is közölte keddi beszélgetésük alkalmával.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy amennyiben a Nemzeti Liberális Párt szenátora, Alina Gorghiu elvállalja a felsőházi elnöki jelöltséget, az RMDSZ őt fogja támogatni.