Ízletes és intenzív ízű csírák

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 04., 13:07

Egészségesek, könnyen beszerezhetők, roppant ízletesek, ráadásul egyre népszerűbbek a fogyasztók esetében is a különböző csírák. Bándi Sándor Domokos, a Főnix konyha szakácsa ezúttal arról beszélt lapunknak, hogy mi mindenre jók ezek a kis növények.

A csírák íze még a zöldségekénél is intenzívebb. Fotók forrása: biovega.ro

Ezeregy fajta csírát lehet fellelni a piacon – zöldborsó, retek, brokkoli, káposzta, hagyma, napraforgó stb. –, amelyek könnyen és olcsón beszerezhetők – magyarázta Bándi Sándor Domokos. Mint mondta, ezen típusú ételeket csak néhány éve „fedezték fel” Székelyföldön, de külföldi munkahelyein már tíz évvel ez előtt is használták. Napjainkban azonban nálunk is egyre nagyobb teret hódítanak a csírák, olyannyira, hogy Miklósfalván már egy termelő is van, amely BioVega néven árulja termékeit. Érdemes megjegyezni, hogy

ezek a kis növények nagyon kényesek, ezért csak három-négy nap lejárati idejük van az ötven grammos kiszerelésekben kapható termékeknek.

Egészségesek, hiszen nem voltak vegyszerekkel kezelve

Mire jó?

Tudni kell, hogy nagyon finom, ugyanakkor intenzív ízük van a csíráknak, fokozottabb, mint magának a zöldségnek – fejtette ki a szakács. Éppen ezért

tökéletes hozzávalói lehetnek egy salátának, egy köretnek, de akár díszíthetjük is velük az ételt.

Ázsiában például már régóta használják az apró növényeket, megpirítva  főételeket is készítenek belőlük.

Egyre népszerűbbek a csírák. Miklósfalván már helyi termelő is van

A szakács elmondta, hogy egyik személyes kedvence a lilahagyma-csíra, mivel azt például zsíros kenyérre téve csodálatos látványt és ízeket érhetünk el. Szintén kedveli a valamivel nehezebben beszerezhető napraforgócsírát, mert annak íze kifejezetten a mezőn leszedett, még nem teljesen érett napraforgóra emlékezteti. „Amikor először megkóstoltam, olyan érzés volt, mintha a gyerekkorom tért volna vissza” – nosztalgiázott.

Bándi Sándor Domokos rámutatott, érdemes a csírákat fűszerolajokkal párosítani, mivel hihetetlenül finom ételek készülhetnek így.

Egészségesek
Már csak azért is érdemes fogyasztani a csírákat, mert semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak, ezeket nem kellett például permetezni, vagy növekedésüket nagy mennyiségű vízzel elősegíteni. Ahogy előbújnak a magokból, már le is szedik, így roppant egészségesek

– fejtette ki Bándi Sándor Domokos. Mint mondta, általában fogyókúrázók, az egészségesebb életmód kedvelői fogyasztják a csírákat, de az sem ritka, hogy természetgyógyászok javasolják egy-egy betegnek.

Arra a kérdésünkre, hogy érdemes-e otthon nevelni csírákat, azt mondta, kár belefogni, mert roppant kényesek a kis növények, ezért különleges körülményeket kell teremteni a növekedésükhöz. Arról nem is beszélve, hogy

nehezen tudnánk nagyobb mennyiséget előállítani.

„Érdemesebb megvenni a boltban, hiszen 6–7 lejbe kerül ötven gramm csíra, ráadásul elég bő kínálatból válogathatunk” – magyarázta.

Mint mondta, a különböző csírák népszerűsége abból is látszik, hogy ha az étteremben hideg ételekkel vagy salátákkal párosítja, mindig elfogynak a tányérokról.

A tapasztalat az, hogy a székely emberek kevésbé nyitottak az újra, de a csírák még az idősebb generációk tetszését is elnyerték.

A titok az, hogy nem kell félni az újtól, és mindent meg kell kóstolni. Én legalábbis ezt ajánlom, hiszen kár lemaradni a különleges dolgokról” –fogalmazott Bándi Sándor Domokos.