Szórakoztató, eredményes focit szeretne az új edző

Zátyi Tibor 2019. szeptember 04., 10:02

Vezetőedző-csere történt a labdarúgó 3. Ligában szereplő Székelyudvarhelyi FC-nél. A csapatot másfél éven át irányító Mészáros Alpár a legutóbbi bajnoki meccset követően úgy döntött, egy időre visszavonul a focitól.

Megtartotta első edzését a nagyoknál Demény Norbert Fotó: Barabás Ákos

A 41 éves Demény számára nem ismeretlen a felnőtt csapat irányítása, hiszen pár évvel ezelőtt Vágó Attila érkezéséig ő volt a vezetőedző, majd Vágó, Gálhidi György és Mészáros Alpár segédedzőjeként dolgozott az SZFC-nél.

{A}

– Mennyire borítja fel az eddigi életviteledet ez a kinevezés?

– A foci eddig nem volt főállásban jelen az életemben, hiszen a gyerekek edzése mellett vállalkozóként is dolgoztam. Az elkövetkező időszakban életem nagy részét ez fogja kitölteni. A 2005-ös korosztály Kis Lajoshoz kerül, míg az U17-es és az U19-es csapatot Bartos László irányítja. Ha az ember úgy szeretné ezt csinálni, ahogy a szakma előírja, akkor az utánpótlás már nem fér bele. A napi két edzés levezénylése minimum 5–6 órát vesz igénybe, ez csak az az idő, amit a pályán töltesz. Ezenkívül a szervezés, felkészülés és a többi dolog elvégzése nem egy nyolcórás munkát vetít előre. De a fociban azért dolgozik az ember, hogy ezen a szinten is helytálljon.

Fotó: Barabás Ákos

– Gondolom, a szezon elején meghatározott célok maradnak.

– Csapatot kell kovácsolnunk, mindezt eredményesen, a végkifejletet pedig majd meglátjuk. Az is lehet, hogy rögtön jönnek az eredmények, az is lehet, hogy csak hosszú idő után. Ez sok mindentől függ, egyebek közt attól, hogy miként reagálnak a játékosok, ki hogyan áll a munka mellé, milyen felfogások, eszmék vannak a csapaton belül. Nem igazán tudok sokat róluk, mivel nem én raktam össze ezt a csapatot. Csak játékosként láttam őket a pályán, de mindannyian kimagasló teljesítményre képesek. Mészárosnak nagyon jó kis csoportot sikerült összeállítania. És ugyebár minden edző a maga képére próbálja formálni a csapatát. Ez pedig nem úgy megy, hogy varázspálcával ráütök és egyből működik. A szereplők változnak, a futball pedig halad előre, velünk és nélkülünk is. Ez nem egy nyugdíjas állás.

{K1}

– Hogyan fogadtak a játékosok?

– Már korábban is, amikor Mészáros épp nem ért rá, vezettem nekik edzéseket. Kedden volt az első olyan közös foglalkozásunk, amelyen én voltam a vezetőedző. Ha kizárólag a szakmával és a céljaink elérésével foglalkozunk, akkor itt nem arról van szó, hogy kit miképpen fogadnak, hanem arról, hogy mindenki alázattal végezze továbbra is a munkáját. Ez a történet nem feltétlenül rólam szól, hanem a közösségről, a városról, hogy térségünk pozitív hírét vigyük szerte az országba. Mert nem azt fogják mondani, hogy Demény vagy Mészáros nyerte a meccset, hanem azt, hogy az SZFC.

– Milyen stílusú focit szeretsz játszatni csapataiddal?

– A támadófutball híve vagyok. Játékunk legyen közönségszórakoztató és eredményes, hiszen ez a két legfontosabb a sportban.

Fotó: Barabás Ákos

– Nehéz feladat előtt álltok, a harmadik fordulóban, pénteken a Kolozsvári CFR II.-höz látogattok.

– Biztos vagyok benne, hogy ott a futballról fog szólni a meccs. Hiszen Kolozsváron olyan játékosokkal találkozunk, akiket az 1. ligás focira nevelnek és nem az antifutballra. Azok a csíki, udvarhelyi és kolozsvári gyerekek fognak találkozni, akik a tavalyi U19-es Elit bajnokságban is egymás ellen fociztak. Amúgy ez a képzésünk egyik szakasza, hogy a fiatal játékosainkat eredményesen formáljuk, hiszen számukra a harmadosztály egy előrelépési lehetőség.