Befejeződött a tábor-, kezdődik az iskolaépítés

Bíró Blanka 2019. szeptember 03., 20:00

Befejezték a kommandói ifjúsági tábor építését, a három margarétás besorolású, hatvan személy téli-nyári elszállásolására alkalmas tábort a következő hetekben berendezik, és az ősz végére használatba adják.

Archív Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke jelezte, az ingatlan visszakerül a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Művészeti és Népiskola kezelésébe.

A lerobbant kommandói tábor 2009-ben került a Kovászna Megye Tanácsához, akkor már tíz éve nem működtette a megyei sportigazgatóság. Az egykori pionírtábor közel negyvenéves faházikóit lebontották, az önkormányzat 2015-ben adta át a fenntartásában működő népiskolának.

Az új beruházás 4,5 millió lejbe került, ez az építkezés mellett a területrendezést is magába foglalta, így elkészült a focipálya, tábortűzhely.

A tervek szerint fiataloknak, sportolóknak és turistáknak is biztosítanak szálláshelyet, a helyszín alkalmas erdei iskolák működtetésére vagy éppen edzőtáboroknak. Kommandó Kovászna megye legmagasabb pontján fekszik, a természeti adottságai télen-nyáron kiválóak, így a működtetők abban bíznak, hogy a tábor színvonalas és népszerű ifjúsági központtá válik, annál is inkább, mert az iskola udvarán van, ahová a két évvel ezelőtt leégett épületrész helyére szintén újat építenek, korszerű konferenciateremmel.

{A}

Tamás Sándor elmondta, elhárult minden bürokratikus akadály, így

hamarosan megkezdik az iskola építését is.

Kommandó önkormányzata az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) pályázta meg az építkezéshez szükséges összeget, a finanszírozási szerződést 2018 decemberében írták alá. A projekt összértéke 4,2 millió lej, amelyből 391 ezer lej az önrész. A szerződés szerint négy év alatt kell megépíteni az új iskolát, de ebből már másfél év eltelt. Kommandón jelenleg kevesebb mint száz gyerek jár óvodába és iskolába, ők a megmaradt épületrészekben tanulnak.

Az iskola egyik épülete 2017 januárjában égett le, akkor közösségi összefogás eredményeként a Kommandóért Egyesület számlájára 100 843 lej, 2650 euró, 3 656 939 forint gyűlt össze, ezenkívül a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló Zala megyei önkormányzat 500 ezer, a Veszprém megyei önkormányzat 2 605 500 forintot adományozott. A településre sportfelszereléseket, több mint ötvenezer könyvet, 30 darab számítógépet, 15 darab asztalt, 15 darab forgószéket és hat darab intelligens táblát juttattak el az adományozók.

A tábor és az iskola építése mellett integrált településfejlesztés is zajlik Kommandón, reményeik szerint megsokszorozódik a látogatók száma.

Javítani kell az ellátás, a szolgáltatások minőségét

– szögezte le Tamás Sándor.