Szülőföldön okosan: újításokkal szervezik meg az idei gazdanapot

Simon Virág 2019. szeptember 03., 21:00

Szülőföldön okosan mottóval szervezi meg az idei gazdanapot a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros megyei szervezete. A helyszín is változott: ezúttal Hármasfalu fogadja a gazdaköröket és azokat, akik szeretnének velük megismerkedni, kikapcsolódni, helyi termékeket kóstolni.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Miután hét alkalommal Mikháza adott otthont a gazdanapnak, idén az RMGE új vezetősége úgy döntött, hogy mivel 35 gazdakör működik a megyében, minden évben más-más helyen lesz majd a rendezvény, annak függvényében, hogy mikor ki vállalja a házigazda szerepét.

Az idei rendezvényről az új elnök, Fakazas Miklós és Sikó László falugazdász számolt be a Székelyhonnak. Megtudtuk, hogy a találkozó mottója Szülőföldön okosan, és e köré szervezték a programot is. A szakmai előadások helyett ezúttal kitüntetésben részesítik azokat a személyiségeket, akik sokat tettek a gazdakörökért és az RMGE fejlődéséért. A helyi és határon túli díjazottak a Pro Agricultura Transilvaniae elismerést vehetik át.

{A}

Szeretnék megmutatni a helyi értékeket, ezért néptáncosok és szavalók lépnek majd fel, de díjazzák a legszebb konyhakertet is. A gazdakörök képviselőit és vendégeiket, az érdeklődőket szombaton 9 órára várják Hármasfaluba, ahol a rendezvények a helyi kultúrotthonban, a gazdakör székházában és szabadtéren zajlanak majd. Szombaton nemcsak a gazdakörök képviselőivel találkozhatunk Hármasfaluban, hanem a szovátai 15. Mátyás Huszárezred hagyományőrző csapatának tagjaival, környékbeli néptáncosokkal és népdalénekesekkel is. A gazdakörök képviselői főzési tudományukat is bemutatják, és lesznek parasztjátékok (létrában futás, kakas-sacc, ostorcsattogtatás, vízhordás) is.