Visszahelyezik az öt domborműcímert a Patkóba

Kovács Eszter 2019. szeptember 03., 18:00

Ünnepélyes keretek között, testvérvárosi szerződéskötés mellett helyezik vissza az öt domborműcímer reprodukcióját a székelyudvarhelyi Márton Áron térre szerdán. Határozott lakossági igényre válaszolt a városvezetés.

Gálfi Árpád polgármester szemrevételezi a címereket Zavaczki műhelyénél Fotó: Lőrincz Csaba

Legutóbb 2013-ban újították fel a Patkót, a modernebb arculatot nyert, ám funkciójában meg nem változtatott térre akkor nem helyezték vissza a címereket.

A szóban forgó öt címert eredetileg az anyaországhoz való visszacsatolás (1940. szeptember 5.) első évfordulóján, ünnepélyes keretek között avatták fel, a kommunizmus éveiben azonban eltávolították azokat.

A patkó alakú tér belső ívére azóta sem kerültek vissza. 

1941. szeptember 5-én összesen öt címert rögzítettek a falhoz: akkor a főtér, a Patkó teljes felújítására ezer pengőnyi készpénzt ajánlott fel Pestszentlőrinc. Továbbá, a négy ajándékba kapott selyemzászló egyikét is ők adományozták Székelyudvarhelynek. A korabeli,

a Kováts Fényképészet archívumában őrzött fotók alapján a patkó belső ívében balról jobbra Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszentlőrinc címerei díszítették a teret.

A reprodukciók elkészítését többen több ízben szorgalmazták, erre az igényre válaszolt a város vezetősége – közölte kérésünkre Zörgő Noémi. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője továbbá hozzátette, a munkára Zavaczki Walter szobrászművészt kérték fel, a címerek mészkőből készültek.

{A}

Nagyvárad mellől származik a kő – tudtuk meg, az anyag textúrája, tapintása rendkívül elegáns, különleges, méltó az ilyennemű felhasználásra. Akárcsak a korabeli elhelyezés, a visszahelyezés is összefogás eredménye, ugyanis a költségeket három testvérváros, illetve a szerda délutáni testvérvárosi szerződés másik aláírója közösen adományozta a városnak: tehát Budapest Főváros, Soroksár, Budavár és Pestszentlőrinc közös adománya fedezi a költségeket.

Terveink szerint állandó jelleggel a Patkóban marad az öt címer, amelyeket a kőfal ívét követő állványzathoz rögzít a készítő

 – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

A szerdán délután öt órától a helyszínen tartandó ünnepség részeként leleplezik a visszahelyezett címereket, majd a Székely Dalegylet Férfikara és a Huzavona Zenekar ad koncertet. Ezt követően Székelyudvarhely városa hivatalosítja Pestszentlőrinccel kötött több évtizedes együttműködését: a közös testvérvárosi szerződést hat órakor írják alá a Szent István Teremben. Az eseményen Székelyudvarhely vezetősége, valamint a testvérvárosok elöljárói is részt vesznek.