Beavatkoznak a hargitafürdői zagytározónál, hogy elkerüljék a katasztrófát

Kovács Attila 2019. szeptember 03., 22:18

Több hónapig tartó megerősítő munkálatokat kell végezni az egykori hargitafürdői kaolinbánya zagytározóinál, a javításokat nemsokára el is kezdik. A cél a felhalmozódott savas üledék völgybe csúszásának megakadályozása.

Van mit tenni a helyszínen. Remélhetőleg a beavatkozás még időben történik, mielőtt katasztrófa történne Fotó: Gábos Albin

Miután korábban szakértői vizsgálatot végeztek a helyszínen, és az erről készült jelentést a Víz- és Erdőügyi Minisztérium is elfogadta, sürgőssé vált a javítások megkezdése az egykori hargitafürdői bányavállalat 2-es számú zagytározójánál. A beavatkozási terv végrehajtásához szükséges kedvező véleményezést múlt héten a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság is megadta, és

megkezdődött a munkálatok előkészítése, amit a csődbe ment bányavállalatot felszámoló cégnek kell elvégeztetnie

– ismertette kérdésünkre a helyzetet Adrian Pănescu. A prefektusi hivatal szóvivője szerint ugyanakkor a 2-es számú zagytározóban eldugult szűrőt, amely a meddőhányón kívülre vezette az esővizet, működőképessé tették.

Fotó: Gábos Albin

A beavatkozás során stabilizálni kell a tározót elzáró, megrongálódott  lépcsőrendszert, meg kell szüntetni a repedéseket, és biztosítani kell az üledék felszínén felgyűlő víz elvezetését.

Első lépésben az építkezési engedélyhez szükséges szakhatósági jóváhagyásokat kell beszereznie a cégnek – tudtuk meg.

Fotó: Beliczay László

Több hónapig tart

A folyamat már tart, a csicsói polgármesteri hivataltól urbanisztikai bizonylatot kértek – erről számolt be megkeresésünkre a sepsiszentgyörgyi felszámoló cég illetékese, Ramona Iliescu, hozzátéve, hogy a zagytározó jogilag gátnak minősül, ezért a biztonság tekintetében külön törvények vonatkoznak rá. Kifejtette, hogy a szakértői vizsgálat az ő kezdeményezésükre történt, ennek eredményét elfogadta a gátak biztonságáért felelős országos bizottság és a szaktárca is. A beavatkozás a lépcsőrendszer szerkezeti rongálódásainak, a repedéseknek a megszüntetését és a továbbiak keletkezésének megelőzését célozza.

{A}

A munkavégzésre már szerződést kötöttek egy céggel, amely rendelkezik a szükséges felszereltséggel és felkészültséggel, nemsokára a helyszínre szállítják a szükséges anyagokat és munkagépeket

– ismertette az illetékes. Ramona Iliescu szerint a munkálatok időtartama három hónaptól akár egy évig is terjedhet, ezt az időjárási viszonyok és az esetleges tervmódosítások is befolyásolják. A beavatkozást ugyanakkor a szakhatóságoknak folyamatosan figyelemmel kell követniük. A pontos költségek még nem ismertek, a szakértők ajánlásai alapján az előzetes költségbecslést módosítani kell – tudtuk meg.

Fotó: Beliczay László

Katasztrófahelyzetet okozhat
Vízügyi szakemberek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben a használaton kívüli tározók állapota miatt ezek tartalma, a felgyűlt savas hatású üledék a völgybe csúszik, jelentős környezeti károkat okozhat, elöntheti az üdülőtelepre vezető megyei utat, a növényzetet, belekerül a patakokba, egészen a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti 13A jelzésű országútig juthat. Az elmúlt hónapokban egyébként esőzések után a környéken lakók többször észleltek szivárgást a tározóból, a savas üledék ilyenkor megjelent a völgyben lefolyó patakban.