Közel kétszeresére növelnék az ivóvíz- és csatornahálózat lefedettséget

Bíró Blanka 2019. szeptember 03., 15:27

Több mint százmillió eurót fordítanak a következő tíz évben Háromszéken az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítésére. Jelenleg a háromszéki települések mintegy 55 százalékában van vezetékes víz és csatornázás, ezt 2030-ig szeretnék 90–95 százalékra feltornázni.&

Csatornázás. A városok mellett most a háromszéki falvak is sorra kerülnének. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Ez nemcsak egy álom, teszünk is érte – szögezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyei önkormányzat megnyert egy 12 millió lejes pályázatot, ebből a pénzből a Kovászna megyei ivóvíz- és csatornarendszer mestertervét módosítják, és ez alapján pályázhatnak az Európai Unió nagyberuházásokat támogató tengelyén a rendszer bővítésére.

Ez a projekt Kovászna megye minden közigazgatási egységét érinteni fogja.

A támogatásokat leosztják a megyék között, hogy Románia tartani tudja vállalását, miszerint bővíti az ivóvíz- és szennyvízhálózatát, tehát

a pályázat gyakorlatilag nyertesnek számít.

Tamás Sándor emlékeztetett, az elmúlt években már közel 100 millió eurót fordítottak az ivóvíz- és csatornarendszer fejlesztésére, ennek keretén belül négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón korszerűsítettek, viszont a városokhoz tartozó falvakat a projekt nem érintette, így ezt a következő években kell pótolni.

{A}

Kovászna Megye Tanácsa ugyanakkor 2,2 millió lejes tőkeemeléssel támogatja a szolgáltatót, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közművek Rt.-t, a társtulajdonos sepsiszentgyörgyi önkormányzat pedig további egymillió lejjel járult hozzá a tőkeemeléshez. Ezzel segítik, hogy a befejezéshez közeledő projektet lezárják, hiszen drágultak az alapanyagok, növekedtek a bérköltségek, emiatt a szolgáltató és a pályázatkivitelező vállalat kritikus helyzetbe került. Jelenleg a Közművek hét községben és négy városban szolgáltat.