Antal Lóránt: csatát nyertünk a bankokkal szemben! (x)

2019. szeptember 06., 09:00

„A multik, a nagy szolgáltató cégek, a bankok folyamatosan szűkíteni próbálják a fogyasztók jogait” – véli a szenátor, aki ehhez kapcsolódóan egy jelentős győzelemhez járult hozzá.

Fotó: Antal Lóránt szenátori irodája

A szenátus gazdasági bizottságának első, igazán nagy győzelmeként a bankokkal szemben a ROBOR-t (a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamatát) helyettesítő index 2,68 százalékra (2019. augusztus 21.) módosult, amely egy százalékkal kisebb a ROBOR-nál. A sikerhez jelentősen hozzájárult Antal Lóránt székelyudvarhelyi szenátor, illetve Daniel Zamfir, a szakbizottság elnökének munkája.

„Több tucat bankárt, kincstárnokot, pénzügyi szakértőt hallgattunk meg az elmúlt periódusban, bekértünk dokumentumokat a versenytanácstól és az érintett hatóságoktól” – számolt be a szenátor. Antal Lóránt és a gazdasági bizottság tagjainak több hónapos munkája eredményeként sikerült helyettesíteni a ROBOR-t.

Az állampolgárok havi bankrészletei csökkenni fognak,

mivel az új indexet a valós pénzügyi piac mozgásaira alapozzák, nem pedig a 15 percig tartó, fixingben történő tranzakciókra” – értékelte a szenátor a döntés fontosságát.

„Az állampolgárok, fogyasztók szempontjából a legfontosabb ez a siker. A multik, a nagy szolgáltató cégek sokszor figyelmen kívül hagyják a fogyasztók érdekeit, ezért nekünk, politikusoknak kötelességünk az ilyennemű rendellenességeket, egyenlőtlenségeket szabályozni, illetve az érintett hatóságokat figyelmeztetni. Fontos említést tenni arról is, hogy a fogyasztók védelmét szabályozó törvénykezéseket sikerült erősíteni. Mára már fontosabbak lettek a fogyasztók jogai a gazdaságban” – mondta Antal.

Fotó: Antal Lóránt szenátori irodája

A téma fontosságát aláhúzza az, hogy sokan keresték fel a szenátori irodát, és mutattak be bankokkal kötött, számukra előnytelen, gyakran visszaéléseket is tartalmazó hitelszerződéseket. Bár voltak olyan esetek, amikor már későn fordultak az irodához az érintettek, és ilyenkor már nem volt lehetőség a segítségnyújtásra, de számos olyan panaszos akadt, akiknek

főként jogi úton tudott segítséget nyújtani az iroda.

A szenátor ennek kapcsán hangsúlyozta, „fontos, hogy az állampolgárok problémáit valós intézkedéseken keresztül segítsük, én is úgy hiszem, hogy a sok beszéd szegénység”.

X – Fizetett hirdetés