Tanévkezdési kiadások: minden a pénztárca tartalmától függ

Simon Virág 2019. szeptember 03., 10:23

Pénztárcától függ, hogy mennyire terheli meg a családi költségvetést a jövő hétfői tanévkezdés. A tanszerforgalmazó üzletek eladói szerint a szülők egyre inkább a minőségi termékeket keresik, vagy legalább a középkategóriásokat.

Nincs ok panaszra. A tanszerkereskedések polcai tele vannak minőségi felszerelésekkel Fotó: Haáz Vince

Iker lányai kezdik az első osztályt Puskás Enikőnek, aki a Székelyhonnak elmondta, még nem számolta össze, hogy mennyit költött, illetve fog költeni a jövő hétfői tanévkezdésre, hiszen több költség az első iskolai napokban fog kiderülni. Beszélgetésünk alatt többször hangsúlyozta, hogy már a nyár folyamán igyekezett beszerezni – másodkézből, anyukáktól vagy a hirdetőoldalak segítségével – azokat az eszközöket, amelyekről tudta, hogy kelleni fognak.

Nem kritérium, hogy minden új legyen

„Megnéztem a márkás és minőségi iskolatáskákat, amelyek az üzletben 250 lejnél kezdődtek. Mivel mi a lányokkal legtöbb 150 métert kell gyalogoljunk a buszmegállótól az iskoláig, és egyelőre egyedül nem fogják sokat cipelni a táskákat, úgy döntöttem, hogy használtan veszem meg azokat. Két márkás, kisiskolásoknak szánt használt, de jó állapotban lévő, szépen megőrzött iskolatáskát vásároltam száz lejért, postaköltséggel együtt. Felszerelt tolltartót vettem 30–30 lejért, füzet- és könyvborítókat, matricákat szintén 25–30 lejért.”

Enikő lányai a református kollégiumba járnak, ott nincs egyenruha, így erre nem kell költeni. Az évnyitóra a fekete szoknyákat és az ingeket, valamint a fekete cipőket másodkézből, az adok-veszek csoportban áruló édesanyáktól vásárolta meg, az új harisnyákért mindössze pár lejt adott.

Iskolatáska. Nem könnyű kiválasztani a megfelelőt Fotó: Mohai Balázs/MTI

„Amit biztosan üzletből fogok venni, az egy-egy szebb nadrág, illetve hozzá illő felső, és természetesen pótolom év közben, ha valamire még szükségük van.

Az alapgondolat az, hogy jó minőségű dolgokat lehet másodkézből venni, és nem érdemes újra költeni”

– mondja az iker lányok édesanyja.

Nem egyszerre kell kiadni

Szabó Ágota két fiúgyermeket indít iskolába, egyikük a harmadikat, másikuk az ötödiket kezdi. Mint érdeklődésünkre elmondta, megvárja az évnyitót, hogy lássa, mit mond a tanító néni, illetve mit kérnek a tanárok, és csak azután vásárol majd. Addig is a ruhatárukat fogja némiképp felfrissíteni a fiúknak, hiszen sok mindent kinőttek már. De

csak azt veszi meg, ami most szükséges, a többit majd év közben.

„Nem szoktunk csak azért új ruhát venni, mert kezdődik az iskola. Amikor valamire szükségük van, mindig megkapják. Az iskolában nincs egyenruha, csak egy mellény. Az előző évekhez hasonlóan idén is legalább 500 lej biztosan el fog menni a tanévkezdésre, ha figyelembe vesszük a munkafüzeteket, akkor lehet, hogy még több. Soha nem számoltam utána, mert nem egyszerre kell kifizetnem ezt az összeget, hanem »csip-csupba«, több mint egy hónap leforgása alatt.”

Keresik a minőséget

A felkeresett irodaszerbolt vezetője, Fazakas Emőke elmondta, már megkezdődtek a vásárlások, az édesanyák a gyerekekkel már megveszik azokat a dolgokat, amelyekről biztosan tudják, hogy kelleni fognak a kezdődő tanévben.

Fotó: Haáz Vince

„Táskákat, tolltartókat, ceruzákat már vesznek, de a füzetekkel általában megvárják, hogy milyen elvárásai vannak a tanító néninek, tanároknak.

Megtörténik, hogy a tanító néni 80 lapos füzetet kér, de a szülő inkább vesz két 48 lapost, így is mentesíti egy kicsit a gyermeket a sok teher cipelésétől.

Mi igyekszünk minőségi termékekkel feltölteni a polcokat, és azt tapasztaljuk, hogy egyre több szülő ezeket keresi. A gyerekeknek gyűlik meg a bajuk az iskolában, ha a silány ceruzákkal nem tudnak írni, színezni, ha a radír piszkol vagy a hegyező töri a ceruza hegyét. Férjem szokta mondani, hogy nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedjük magunknak, hogy ne minőségi termékeket vásároljunk, és ez igaz az iskolakezdéskor is.”

Legalább néhány száz lej

Ami az árakat illeti, az üzletvezető szerint gyermekenként egy iskolakezdés belekerül pár száz lejbe akkor is, ha a szülőnek nem kell ergonomikus táskát vásárolnia, aminek darabja 250 lejnél kezdődik. A határ pedig a csillagos ég.

Táskavásárláskor a szülők a minőséget nézik, a gyerekek pedig a dizájnt és a figurákat, rajzokat. Néha hosszasan egyezkednek, amíg dűlőre jutnak, hogy melyik modell legyen.

{A}