Örményországi örménykatolikus pap látogatja meg az óhazától távol élő testvéreit

Molnár Melinda 2019. szeptember 03., 14:25

Karen Daveyan, az örményországi örménykatolikus egyház papja a következő napokban örmény gyökerű erdélyi közösségeket látogat meg Székelyudvarhelyen, Szépvízen, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Erzsébetvárosban, Szamosújváron és Kolozsváron. 

Karen Daveyan. Felkeresi az örmény gyökerű erdélyi közösségeket Fotó: Karen Daveyan/Facebook

A látogatás előzményeiről Minier Ottót, a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület elnökét kérdeztük. Mint megtudtuk, a tavaly májusi örményországi zarándoklat során az egyesület tagjai az őshaza számos vallási és történelmi látnivalója mellett megismerkedtek az örményországi örménykatolikus egyház papjával, Karen Daveyan atyával. A fiatal lelkipásztor a római Pápai Örmény Kollégium diákja volt, akit – a korábban Erdélyben vizitációt végző – Nerses der Nersessian püspök szentelt fel. Jelenleg az Ghiumri Egyházmegye lelkipásztoraként végzi papi tevékenységét. 

„Daveyan atya személyes kapcsolatai révén jó ismerője erdélyi és magyarországi helyzetünknek, de életünk, magyarörmény katolikus közösségeink személyesebb megismeréséért, egyesületünk tagjainak jóvoltából meghívtuk 2019 szeptemberében Erdélybe és Budapestre, amit ő szívesen elfogadott” – részletezte az elnök. Az erdélyi magyarörmény egyesületek valamint a Budapesti VI.; XIV. és XV. Kerületi- illetve a Budaörsi Örmény Kisebbségi Önkormányzatok támogatásával állították össze a zarándokút programját.

{A}

A találkozássorozat helyszínei

A közösségi együttlétek során Karen Daveyan atya bemutatja az anyaországi örmény katolikus egyház életét, Minier Ottó pedig Urarturól, az ősi örmény birodalomról tart vetítettképes előadást.

Szeptember 7-én 10 órakor az örménykatolikus templom meglátogatásával indul a programsorozat Csíkszépvízen, az előadás 11 órakor kezdődik a helybéli örmény klubban. Ugyanaznap a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban 17 órakor örmény est lesz.

A gyergyószentmiklósi Kisboldogasszony-titulusú örménykatolikus templom Fotó: Beliczay László

A gyergyószentmiklósi Kisboldogasszony-titulusú örménykatolikus templom búcsúja vasárnap 12 órakor kezdődik. A szent liturgiát Jakubinyi György érsek, örmény katolikus kormányzó elnökli a környék papsága és Karen Daveyan örményországi örmény katolikus pap koncelebrálásával. Jelen lesz Datev Hagopian, a romániai Örmény Apostoli Egyház püspöke. Ebéd után, a Korona-teremben kerül sor az előadásokra, beszélgetésre.

Hétfőn, szeptember 9-én, Marosvásárhelyen a Bolyai téri unitárius egyház közösségi házában 11 órától tartják a találkozót és az előadásokat. Kedden az erzsébetvárosi Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban 10 órakor kezdődik a szentmise, utána az örmény közösségi házban találkozhatnak az érdeklődők Daveyan atyával és hallgathatják meg az előadásokat. Szamosújváron csütörtökön előbb meglátogatják az örménykatolikus székesegyházat és múzeumot, majd a helybéli örmény közösségi házban 12 órától lesznek az előadások, beszélgetések. Kolozsváron 17.30 órától kezdődik az előadás az örmény közösségi házban, amit szintén beszélgetés követ.

Szeptember 13-án 17 órától tartják az I. Örménykatolikus Konferenciát Budapesten a közösségi házban, a hatodik kerületi Eötvös 10. szám alatt, a harmadik emeleten. Szeptember 15-én, vasárnap Budapesten, az Orlay utcai örménykatolikus templomban 11 órától kezdődik az ünnepi, a zarándoklatért is hálaadó szentmise.

A találkozók minden helyszínen nyitottak az örmény kultúra és hitélet iránt érdeklődőknek is.