Fényt derítene Tamás Sándor a rendőrség által mellékvágányra terelt ügyekre

Bíró Blanka 2019. szeptember 02., 20:30

Élt a lehetőséggel Tamás Sándor, hogy törvénymódosítás alapján a közrendészeti hatóság tagja lehet. Elmondása szerint a hatóság ülésein szeretne az állami rendőrségnek olyan ügyekről kérdéseket feltenni, melyeket az utóbbi években „elhallgattak vagy mellékvágányra tereltek”.

Fotó: Kocsis B. János

A hétfői sajtótájékoztatón Kovászna Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy a legutóbbi ülésén a testület egyöntetűen támogatta, hogy a Kovászna Megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) tagja lehessen. Hozzátette,

olyan ügyekre vár magyarázatot, melyek foglalkoztatják a közvéleményt, és melyekre a rendőrség eddig nem adott válaszokat.

Például öt évvel ezelőtt ismeretlen tettesek felhasították a prefektúra épülete előtt azt a román zászlót, amellyel a kék-arany SIC feliratú táblát takarták el a román hatóságok. Az akkori prefektus, Codrin Munteanu azt állította, a rongálásnak Antal Árpád és Tamás Sándor a morális elkövetője, ám a rendőrség öt év alatt sem azonosította a tettest.

Aztán 2015-ben a prefektus és a rendőrség azt állította, hogy az ismeretlen román katona sepsiszentgyörgyi emlékművénél a nagy méretű román zászlót ismeretlenek székely zászlóra cserélték, ám ezt sem a lakosság nem látta, sem felvétel nem készült, a rendőrség ezt az ügyet sem zárta le. Tavaly az Európa Tanács bálványosi fórumán Dan Tanasă keltett botrányt, megvádolva a szervezőket, hogy ellopták a könyveit. Ez az ügy még mindig nyomozati szakaszban van, Tamás Sándor szerint „vegzálják” a megyei önkormányzat alkalmazottait. „A közrendészeti hatóság munkája éppen arról szól, hogy a rendőrség és a lakosság közeledését támogassa. Várom a lakosság részéről is a felmerülő kényes ügyeket.

Én megyek és kérdezek. Eddig is voltak próbálkozások, de ezeket a rendőrség kézhátból leseperte, én igyekszem helyt állni. Ezek jó zamatos ügyek

– mondta a tanácselnök.

{A}

Testkamerát vettek a rendőröknek

Szó esett arról is, hogy Kovászna Megye Tanácsa 10 ezer lejt különített el saját költségvetéséből, hogy 12 testkamerát (BodyCam) vásároljon a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság közrendészeti feladatokat ellátó alkalmazottainak. Ezeket az egyenruhákra teszik fel, és rögzítik a rendőrök tevékenységét. A program kísérleti jellegű, ha beválik, újabb kamerákat vásárolnak. Tamás Sándor elmondta,

fontosnak tartja, hogy rögzítsék az állampolgárok és a rendőrök közötti találkozás, beszélgetés minden pillanatát, hiszen az elmúlt időszakban országos szinten rengeteg vita alakult ki amiatt, hogy ki mit mondott, milyen hangsúllyal, vagy éppen mi lett egy dulakodás vége.

„Ki szeretnénk próbálni ezt a módszert, hiszen fontos az állampolgárok biztonsága, a rendőrök viszonyulása, egy vita tisztességes eldöntése, a megelőzés, a szabálysértések pontos felderítése” – részletezte a tanácselnök. A kamerákat átadják a rendőrségnek, ők működtetik, az anyagok vita esetén a bíróságon is bemutathatók.