Kijöttek az osztálytermekből, és a szabadban sajátították el őseink tudását

Barabás Hajnal 2019. szeptember 04., 09:05

Különböző gyógy- és konyhakerti növényeket gondozhattak, valamint hasznosíthattak a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola tanulói egy hároméves projekt részeként. A tanintézet vezetői tovább folytatnák a tevékenységet, amely révén a gyerekek sokat tanulhatnak a gyógynövényekről.

Fotó: Márton Ferenc Általános Iskola

„A mai gyerekek sokat interneteznek, de például a környezetükben lévő gyógynövényeket alig ismerik. Arra gondoltunk, hogy megismertetjük velük ezeket a hasznos növényeket, amelyet egy sikeres pályázat révén tudtuk megvalósítani” – osztotta meg lapunkkal Fehér Ilona, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola igazgatója.

A diákok iskolán kívüli tevékenységként, önkéntesen kapcsolódtak be a projektbe,

amelyet az Erasmus+ program révén bonyolítottak le az elmúlt három évben, egy mezőörsi, valamint egy komáromi partnerintézménnyel közösen.

Fotó: Márton Ferenc Általános Iskola

Elsősorban azt szerették volna elérni, hogy

az oktatás ne csak az osztálytermekre korlátozódjon, hanem a szabadban, játékos módon, a tapasztalás útján sajátíthassák el a gyerekek őseink tudását.

Ennek érdekében többek között számos gyógynövénygyűjtő kirándulást szerveztek, továbbá az iskola udvarán öt ágyást hoztak létre gyógynövények, valamint konyhakerti növények termesztésére. Az 5–8. osztályos diákok feladata volt e növények gondozása, illetve későbbi hasznosítása is.

Fotó: Márton Ferenc Általános Iskola

Ültettek többek között tárkonyt, csombort, petrezselymet, zellert, citromfüvet, kakukkfüvet, többféle mentát, kamillát, zsályát, körömvirágot, valamint levendulát. Ezeket a növényeket pedig hasznosították is, készítettek hagyományos gyógynövényes szappant, teakeverékeket, körömvirágkrémet, szörpöt és fürdősót is.

{A}

„A tanulók nagyon szívesen gondozták a kertecskéket, feladatuk volt a projekt révén telepített kisebb meteoállomás adatainak a követése és elemzése is, amelyet szintén felelősségteljesen végeztek el” – magyarázta az iskola vezetője. Szintén a pályázatnak köszönhetően jutottak el Mezőörsre és Komáromba, ahol tematikus heteken vehettek részt.

Fotó: Márton Ferenc Általános Iskola

A három év tapasztalatai alapján megalkottak egy tematikus füzetet, illetve egy gyerekek által készített gyógynövény-ismertetőt, egy gyógynövényes társasjátékot, valamint egy kártyajátékot. Ezek jelenleg az iskola könyvtárában érhetők el bárki számára, de a későbbiekben az iskola honlapjára is feltöltik. Fehér Ilona kiemelte, noha ez a projekt lezárult, szeretnék továbbra is folytatni a tevékenységet, amint támogatókat találnak hozzá.

Fotó: Márton Ferenc Általános Iskola