Jövőtől újragondolják a Vásárhelyi Forgatagot

Antal Erika 2019. szeptember 02., 15:46

Valamennyi rendezvény teltházas volt, több ezren vettek részt a koncerteken és a napi programokon az augusztus 23. és szeptember 1. közötti Vásárhelyi Forgatagon. Ebből nem csak az következik, hogy nagy volt a népszerűsége, de az is, hogy a hetedik Forgatag után „vonalat kell húzni, és újragondolni a szervezést”.

Portik Vilmos és Molnár Imola ismertette a mérleget, pozitívumot és negatívumot egyaránt Fotó: Haáz Vince

A szervezők az utolsó koncert végeztével már összeültek, és nagyvonalakban megbeszélték, akkorára nőtt a rendezvény, hogy a Liget mint helyszín már nem felel meg, inkább visszafogja a további fejlődését a Forgatagnak. Az eseménysorozat kiértékelésénél, a negatívumok és pozitívumok mérlegelésénél az is nyilvánvalóvá vált, hogy

nem elég ha mellékállásban, a napi munkájuk mellett, vagy a pihenőszabadságuk alatt végzik a szervezést, 6–7–8 fizetett alkalmazottra is szükség volna ahhoz, hogy minden a legjobban alakuljon.

Fotó: Haáz Vince

Portik kitért arra is, hogy péntek reggel a Ligetet a stadiontól elválasztó kerítéseken és kapukon, annak ellenére, hogy azokat lezárták, többen is áthatoltak, és a stadionban randalíroztak, fiatalokat bántalmaztak.

Egy másik szervezési hiba az utolsó napon sok ember élményét elrontotta, ugyanis annak az 50–60 kisgyereket számláló táncegyüttesnek a fellépése, amely a nagyszínpadra volt meghirdetve, elmaradt.

Fotó: Haáz Vince

A szervezők próbáltak egyeztetni a kis táncosok szüleivel és edzőjével, felajánlva számukra egy másik időpontot, illetve helyszínt, de ők egyiket sem fogadták el. „A felelősség engem terhel” – mondta Portik Vilmos, aki a nyilvános bocsánatkérés mellett vállalta, hogy segítenek megszervezni egy fellépést számukra. 

A pozitívumkat Molnár Imola programfelelős összegezte. Mint mondta, az első naptól az utolsóig szinte nem volt olyan programpont, ahol ne lett volna tömeg.

Fotó: Haáz Vince

Hétfőn este 2000 ember, kedden és szerdán 600–700, pénteken egész nap 7000, szombaton 6–7000 ember fordult meg a rendezvényeken, míg vasárnap az esti Neoton Família Sztárjai koncertet is beleértve több mint 8000 résztvevővel számoltak.

{A}

Mint mindig, most is nagy figyelmet szenteltek a gyerekes családoknak. A Csicsergő gyerekudvar programjai is minden eddiginél népszerűbbnek bizonyultak, ahogy a koncertkínálat is változatosságában, sokszínűségében sok nézőt vonzott. A marosvásárhelyi filharmónia szabadtéri előadását több éves egyeztetés előzte meg, hogy azok is halljanak klasszikus zenét, természetesen könnyed feldolgozásban és előadásban, akik még eddig nem voltak hangversenyen. A Sárik Péter és Falusi Mariann dzsesszkoncertje is olyan volt, hogy mindenki számára fogyasztható élményt nyújtott.

Fotó: Haáz Vince

Keresztes Ildikót ismerik Vásárhelyen, a város szülötte igencsak népszerű, a Neoton népszerűségét pedig lehetetlen felülmúlni, nemcsak a színpad előtti tér telt meg zsúfolásig, de a Turbina-árok partja, az utca túloldala is.

Arról, hogy mik a jövőre vonatkozó terveik, hol szeretnék megszervezni a Vásárhelyi Forgatagot, Portik Vilmos úgy nyilatkozott, a legalkalmasabb hely a vár és a közeli Vársétány lenne. A városközpontban még nem terveznek Forgatagot szervezni, ugyanis tisztában vannak azzal, hogy a város gépjárműforgalma lebénulna egy többnapos főtéri forgalomlezárás esetén.