Inkább megéri új községházát építeni, mint a régit felújítani

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 03., 09:11

Öt év után idén befejezik az új kápolnásfalusi polgármesteri hivatal építését, a régi, leromlott állapotban lévő épületet pedig le fogják bontani. A munkálat elhúzódott, hiszen nem volt prioritás a többi projekthez képest.

A tervek szerint még idén befejeznék az építkezést Fotó: Barabás Ákos

Régen egy jegyzői lakás volt a polgármesteri hivatal mostani épülete, amely a beosztása és a leromlott állapota miatt sem felel meg az ott dolgozó köztisztviselőknek – fejtette ki lapunknak Benedek László polgármester. Mint mondta, az évek során elavulttá vált az épület víz- és villanyhálózata, ami állandó meghibásodásokat eredményezett, ráadásul a tetőzet faszerkezete is elkorhadt. Ugyanakkor a fűtéssel is gondok vannak – roppant költséges –, hiszen

a lakásból átalakított községháza

nincs hőszigetelve. Mindezek után nem kellett sokat számolni, hogy kiderüljön: jobban megéri egy új hivatalt építeni, mint a régit felújítani.

Fotó: Barabás Ákos

Nem volt prioritás

Mintegy öt éve kezdték el az új hivatal megépítését a helyi közbirtokossággal közösen, amelynek tagjai – az egyezség szerint – szintén helyet kaptak volna az új épületben – emlékezett vissza Benedek. A munka viszont egy év múlva leállt, hiszen nem ez volt a prioritás, hanem például az utak rendbe tétele, az óvodaépítés, illetve más hasonló projektek. Idén azonban sürgőssé vált a költözés az állandó meghibásodások miatt, ezért is folytatják az építkezést. Persze

az is cél, hogy végre méltó helyen fogadhassák és szolgálhassák ki a helyieket.

A polgármester arra is kitért, hogy a közbitokosság időközben új székhelyet építtetett, így már nincs szükségük az irodákra, amelyeket az új hivatalban ígértek nekik. Természetesen az önkormányzat meg fogja téríteni a befektetésüket, amellyel korábban segítették az új községháza megépítését.

Fotó: Barabás Ákos

Az új épületről

Az új, valamivel több mint ötszáz négyzetméteres hasznos felületű, kétszintes községháza falai már állnak, és a tetőzet is készen van. Jelenleg kívül és belül is zajlanak a munkálatok.

{A}

Az elképzelés szerint az alsó szinten lesz a tanácsterem, ahol esketni is fognak, valamint azok az irodák, ahová gyakrabban kell betérniük a helyieknek. Az emeleten szintén irodák lesznek, itt lesz elérhető például a polgármester is. A megvalósításra nem lehetett pályázni, ezért

saját költségvetéséből finanszírozza az önkormányzat a mintegy 300 ezer euró értékű beruházást.

Benedek László azt reméli, hogy még idén befejeződnek a munkálatok, és átköltözhetnek az új székhelyre. A régi épületet egyébként idővel el fogják bontani, a helyén pedig parkot alakítanak ki. A cél, hogy egységes, emberbarát arculatot adjanak a település központjának.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos