Továbbra is elkerülnék az iskolabuszos baleseteket

Antal Erika 2019. szeptember 02., 22:05

Maros megyében összesen 118 iskolabusz közlekedik, amelyek az óvodásoktól az elemi iskolásokig szállítják a gyerekeket. Hétfő délelőtt a Maros megyei közlekedésrendészet Marosvásárhelyen a sportcsarnokban és az előtte levő téren tartott az iskolabuszok járművezetői számára eligazítást.

A marosvásárhelyi sportcsarnokban és az előtte lévő téren tartott eligazítást a forgalmi rendőrség az iskolabuszok sofőrjeinek Fotó: Haáz Vince

Ahogy Pop Ioan Florin, a Maros megyei forgalmi rendőrség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, a megyében az elmúlt évben egyetlen iskolabusszal sem történt közúti baleset. Ez a buszsofőrök felkészültségének, valamint törvénytiszteletének, a szabályok betartásának köszönhető – mondta a rendőrfelügyelő, és ezt többen is megerősítették a jelenlevők közül.

{A}

Kálmán Dénes szovátai hivatásos gépkocsivezető 12 éve vezeti a 12 éves kisbuszt, amely vadonatújnak néz ki. Elmondása szerint azért, mert nagyon figyel a tisztaságra és a folytonos karbantartásra. Naponta 50-60 gyereket szállít, reggel 7-kor kezdi a munkát, többször fordul, a közeli településekről viszi a szovátai iskolákba és óvodákba a gyerekeket. Még soha nem történt balesete, sem a járművel, sem az oda felszálló, vagy onnan leszálló gyerekekkel. Ahogy az eligazítást végző rendőr hangsúlyozta:

a sofőröknek ugyanis nem csak akkor kell ébernek és szabálykövetőnek lenniük, amikor a forgalomban haladnak, de például a megállókban is, amikor a gyerekek fel- és leszállnak, valamint átkelnek az úttesten.

Pop Ioan Florin, a Maros megyei forgalmi rendőrség parancsnoka  Fotó: Haáz Vince

Nincs gyerekülés

Egyes buszsofőrök részéről felmerült a megbeszélésen a 3-4 évesek szállításának a kérdése. Ugyanis ők még túl kicsik azokhoz az ülésekhez, amelyek az iskolabuszban vannak.

Gyerekülésre volna szükség, de azt már gyárilag be kellett volna szerelni a járművekbe, vagy utólag beszerezni azokat.

„Ha a rendőr megállít és ellenőriz, akkor engem fog megbüntetni, mert nem szállítom szabályosan a kisgyerekeket” – mondta az egyik járművezető, miután a rendőrök elmondták, hogy bárki is a busz tulajdonosa, az iskola, vagy a polgármesteri hivatal,

a sofőr a felelős azért, ami a buszban, vagy a busszal történik.

Fotó: Haáz Vince

Az óvodások szállítására vonatkozó kérdésre azonban a rendőrök sem tudtak választ adni, így a kérdés a levegőben maradt. Az általunk megkérdezett sofőrök elmondták, bár nem szabályos, de

az óvodások szüleit is felengedik a buszra, vagy az óvónénik kísérik a legkisebbeket.

„Gyerekülés nincs, a kicsik még félnek, idegen számukra a környezet, másképp nem tudjuk szállítani őket. Aztán, ha már hozzászoktak az úthoz, akkor nincs szükség a szülőkre. De addig nagy segítséget jelentenek számunkra” – hangzott el a beszélgetésen, természetesen távol a rendőrök hallótávolságától.

Az ellenőrzéseket, amelyek elsősorban a baleset-megelőzést szolgálják, a tanévkezdés után is folytatják, a buszok műszaki állapotát, és a járművezetők iratait fogják számonkérni.