Felháborító értesítés: nem veszik figyelembe a mérőórákat a fűtés árának kiszámításakor

Barabás Orsolya 2019. szeptember 02., 11:04

Értesítő levelet küldött ki a napokban a gyergyószentmiklósi fűtésszolgáltató azoknak a vízszintes rendszerrel rendelkező fogyasztóknak, akiknek tömbházában nem mindenki rendelkezik ilyen hőelosztóval. A tájékoztató szerint október elsejétől ezekben a lépcsőházakban nem veszik majd figyelembe a mérőórák állását.

Vízszintes elosztású fűtésrendszer. Fölösleges befektetés? Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A gyergyószentmiklósi hőszolgáltató egy 2010-es törvényre hivatkozva nem venné figyelembe az egyéni órákat, a lakosság többsége azonban 3–5 évvel később élt ezzel a lehetőséggel, és akkor senki nem szólt nekik arról, hogy létezik ilyen rendelkezés. Sőt, ahogyan Bajkó László gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő a múlt heti városi tanácsülés végén kiemelte,

a korábbi városvezetés folyamatosan biztatta a fogyasztókat, hogy szereltessenek vízszintes rendszert abban az esetben is, ha csak néhány lakásban oldják meg ezt a fejlesztést.

Több fórumon, kampányszerűen is hirdették, hogy fontos lenne, ha minél többen beruháznának és kialakíttatnák a vízszintes elosztású rendszert.

Közös állásfoglalás

Egy érintett lakó elmondta, 2013-ban 3500 lejt költött erre a célra, és az elmúlt években bevált számukra ez a költségcsökkentő módszer, de most felháborodva olvasták a szolgáltató által küldött levelet.

Nem értik, korábban miért nem szólt nekik senki erről a rendelkezésről,

hiszen hivatalosan kellett eljárniuk annak érdekében, hogy a beruházást elvégeztessék, így a fűtőműnél is tudták, hogy lépcsőházukban nem mindenki igényli a vízszintes elosztású rendszert.

{A}

A tanácsülésen is elhangzott, hogy az intézkedés miatt a távhőhálózatról való leválásokra lehet számítani. Ezt a városvezetés semmiképp sem szeretné, hanem mielőbb közösen az önkormányzat, a képviselő-testület és a szolgáltató állást kíván foglalni a kérdésben – hangsúlyozta érdeklődésünkre Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, aki elmondta, ő is utólag értesült a levélről.

„Tudomásom szerint nem volt előre egyeztetve erről sem a képviselő-testülettel, sem a polgármesteri hivatal vezetőségével” – ismerte el a polgármester. „Fontos lenne, hogy ez a feszültség, ami a felszólítás miatt keletkezett, mielőbb megoldódjon” – hangsúlyozta a városvezető.

Erős János, a fűtésszolgáltató vezetője szeptember 9-éig pihenőszabadságon van.