Böjte atya tatárdombi üzenete: „nem kell félni a feladatoktól!”

Székelyhon 2019. szeptember 01., 15:31

Tisztelgésre, tanévkezdésre erőt adó imádkozásra és sportdélutánra hívta Böjte atya a gyerekeket, pedagógusokat, szülőket a Gyergyószárhegy határában lévő Tatárdombi emlékműhöz. Az eseményen a Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia is bemutatkozott.

Fotó: Ferencz Levente

A Gyergyószárhegy határában lévő Tatárdombi emlékmű és a szomszédos kupolás szertartási emelvény az a hely, ahol

minden év szeptemberében az 1658. szeptember 6-i tatárdúlás sikeres visszaverésére, az ott elesett hősökre emlékeznek, ugyanakkor az ott elhangzó fohász a gyerekekért és a pedagógusokért is szól, hogy megerősítést kapjanak a közelgő tanévre.

Szombaton Gyergyóditróban gyülekeztek a Böjte Csaba, ferences rendi atya által működtetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Gyergyó-medencei otthonaiban élő gyerekek, akik gyalogosan érkeztek a Tatárdombi emlékműhöz.

A szentmisét celebráló Böjte atya arra biztatta a jelenlévőket, hogy

a feladatoktól nem kell félni.

Evangéliumi történetekből példázódva elmondta, hogy nem elég az, ha jók vagyunk, ha egymást nem bántjuk, mert Isten minden emberre feladatot bízott s ezeket fel kell vállalni.

Őseink itt a Gyergyói-medencében nem keresték a tatárokkal való küzdelmet, hanem azt az élet hozta és milyen jó, hogy akkor, bár a férfiak a csatatéren voltak, a nők, a fiatalok és az idősek összefogtak és megoldották a problémát, így mi most több mint száz év után megköszönhetjük nekik, hogy megmaradtunk szülőföldünkön

– hangzott el Böjte atya szentbeszédében.

Fotó: Ferencz Levente

A ferences atya ünnepi gondolatai mély benyomást tettek a helyi és megyei elöljárókra. Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere a szentmise utáni felszólalásában rávilágított arra, hogy

nemcsak a saját közösségünkre és infrastrukturális fejlesztésekre kell feladatként tekinteniük, hanem arra is, hogy van itt két otthon, ahol gyerekek élnek, Böjte atya jóvoltából és akik szeretetre, békére, közösségi életre vágynak.

{A}

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke „jó az irány!” jelmondattal kezdte beszédét. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy

míg az ország többi részén népesség-csökkenés tapasztalható, addig a székelység a gyarapodás irányába tart.

„Ez azért van, mert hitében erős közösség vagyunk és úgy élünk, hogy tudjuk azt, hogy feladatunk és felelősségünk van gyerekeink és a jövő nemzedék tekintetében” – mondta az elöljáró.

Erőt kívánt a pedagógusoknak, a gyerekeknek pedig nyitott elmét a közelgő tanévre Soós Zoltán csíkszeredai konzul rövidre zárt ünnepi beszédében, majd Barti Tihamér Hargita Megye Tanácsának alelnöke, szintén Böjte atya korábbi gondolataira támaszkodva elmondta, hogy

erősek vagyunk, mert olyan őseink vannak, akik harcoltak a Tatárdombnál, a Gac oldalban vagy az Úz-völgyénél és azért is, mert megemlékezünk róluk.

Az esemény alkalmával Huszár Árpád, a Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia elnöke is felszólalt. Elmondta, hogy „Böjte atya felismerte, hogy a sport és ezen belül az ökölvívás sikeres jövőt, jobb életet tud adni azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, akiknek erre képességük van, csak meg kell teremteni számukra ennek a lehetőségét. Böjte atya látta, hogy ez egy jó ügy és mellé állt, ezzel pedig közösségi értékké kezd válni a tevékenységük”. Köszönete jeléül Erdei Zsolt többszörös világbajnokkal tiszteletbeli elnöki tisztséget ajánlott fel a ferences atyának.

Fotó: Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia

A Tatárdombi emlékmű megkoszorúzása után kezdődött a Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia által első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezett sportdélután. Ennek keretében sokan követték figyelemmel a világbajnok Erdei Zsolt szavait a közönségtalálkozón – erre főként a felnőttek voltak kíváncsiak, akik nem olyan régen még szurkoltak az egyik legsikeresebb magyar bokszolónak – majd

több mint száz gyermek kapcsolódott be a „Madár” vezényletével megtartott közös edzésbe, és lesték el a sportág legalapvetőbb mozdulatait.

Fotó: Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia

Nagyon sok kéz emelkedett a magasba, amikor feltette a kérdést, hogy ki szeretne sportolni, ki szeretne bokszoló lenni. Az igazán nagy hangerő akkor keletkezett, amikor a ringben a bokszmeccsek zajlottak a gyergyószentmiklósi székhelyű Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia sportolói és a Szegedről érkezett ellenfelek közt.

Fotó: Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia

Az akadémiánál több olyan gyerek is edz, akik a Dévai Szent Ferenc alapítvány által fenntartott otthon lakói, nekik szurkoltak harsogva a társaik. Ilyen szurkolás mellett nem volt meglepő az, hogy csaknem az összes mérkőzést a Huszár Árpád edző által irányított akadémisták nyerték.

Fotó: Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia

Sor került még labdarúgó mérkőzésekre is, a nap zárásaként pedig közös éneklésre hívták a gyerekeket a Rafters együttes zenészei, hogy végül tábortűzzel búcsúztassák az eseményt.

Hegyi Zsuzsanna