Újra napirendre került a csíkszeredai magyar szakosztály megszüntetése

Barabás Hajnal 2019. augusztus 30., 17:11

A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolában megszüntetett magyar szakosztály, valamint az újonnan létrehozott román tannyelvű osztály ügye is szóba került a helyi önkormányzati képviselők soros havi ülésén.

Megszűnt egy magyar, helyette pedig román szakosztály lesz a tanintézetben. Helyi szinten nem értenek egyet vele. Archív Fotó: Veres Nándor

Újabb Waldorf-osztállyal bővült a csíkszeredai iskolahálózat, a tanintézetek listáját ennek megfelelően módosította rendes havi ülésén a helyi önkormányzati képviselő-testület. A Xantus János Általános Iskola alárendeltségében 2013. óta működnek Waldorf-osztályok előkészítősök és elemisek számára Csobotfalván, tavaly pedig Csíksomlyón, a régi Kalot-épületében elindítottak egy osztályt ötödikeseknek is. Ennek az osztálynak, amely idéntől hatodik osztályba lép, hagyta jóvá működését Waldorf-osztályként erre a tanévre a tanügyminisztérium.

{K1}

Magyar osztályt szüntettek meg

Az ülésen Tőke Ervin, EMNP-s önkormányzati képviselő interpellációjában szóba hozta a Kájoni János Szakközépiskolában megszüntetett magyar szakosztály, és a helyette elindított román tannyelvű szakosztály ügyét.

Önkényesen megváltoztatta a tanügyminisztérium az előzőleg elfogadott iskolahálózatot, kérdezem a városvezetést, hogy kértek-e ezzel a döntéssel kapcsolatban tájékoztatást az oktatási tárcától?

Ugyanakkor javasolom, hogy hívjuk meg Csíkszeredába a tárcavezetőt, hogy adjon magyarázatot erről a diszkriminatív döntésről, hiszen megszüntettek egy magyar tannyelvű szakosztályt, és létrehozták ugyanazt román nyelven.

Úgy gondolom, ha van igény ilyen román nyelvű szakosztályra, akkor létrehozhatták volna az Octavian Goga Főgimnáziumban, vagy létrehozhattak volna egy új szakközépiskolát, hogy ne a mi iskoláinkat formálják át

– adott hangot véleményének Tőke Ervin. A városvezetés részéről Füleki Zoltán, alpolgármester, aki illetékes lett volna az interpellációra válaszolni nem volt jelen az ülésen, ezért Szőke Domokos alpolgármester ígéretet tett arra, hogy továbbítják Füleki Zoltánnak a kérdést és a javaslatot. Ugyanakkor Fülöp Árpád Zoltán ülésvezető, a Kájoni János Szakközépiskola vezetőtanácsának tagjaként megjegyezte, hogy

egyetértenek Tőke Ervin felszólalásával, hiszen a korábban hasonló módon indított román tannyelvű osztályokba 85 százalékban magyar tannyelvű tanulók kerültek, miközben az adott szakok magyar nyelvű oktatását megszüntették.

Úgy gondolja, hogy az rendben van, hogyha szükséges hozzanak létre román tannyelvű szakosztályt, de azt már nem értik, hogy miért kell a magyar nyelvű szakoktatást megszüntetni. Gyakorlatilag így

arra kötelezik a magyar diákokat, hogy a román tannyelvű osztályban folytassák tanulmányaikat.

{A}